02 iul. 2021 | 13:35

Siguranța femeilor online, o problemă mondială: soluția giganților

ACTUALITATE
Siguranța femeilor online, o problemă mondială: soluția giganților

Facebook, Google, TikTok și Twitter s-au angajat să lupte împotriva abuzurilor online și să îmbunătățească siguranța femeilor pe platformele lor. Cei patru giganți ai tehnologiei au făcut promisiunile în cadrul Forumului ONU, Generation Equality Forum, de la Paris.

Acest angajament a fost urmat de patru consultări organizate de Web Foundation, care au avut loc pe parcursul a 11 luni. Compania a organizat apoi câteva ateliere de proiectare a politicilor, în aprilie, pentru a „dezvolta prototipuri care să centreze experiențele femeilor cele mai afectate de abuzul online”. Au apărut două teme esențiale: “Curation”, cu o recomandare largă de „a construi modalități mai bune pentru femei de a-și asigura siguranța online” și „Reporting”, cu un apel la „implementarea îmbunătățirilor sistemelor de raportare”.

Companiile de tehnologie au promis să ofere utilizatorilor setări mai detaliate despre cine poate vedea, comenta, răspunde sau partaja postări. Navigarea mai ușoară și accesul la caracteristicile de siguranță, un limbaj mai simplu și mai accesibil în interfața cu utilizatorul și „reducerea proactivă a cantității de abuz” pe care o întâmpină femeile sunt, de asemenea, printre angajamente.

Rețelele de social media promit o experiență online mai sigură

În ceea ce privește raportarea, Facebook, Google, TikTok și Twitter spun că vor permite utilizatorilor să aibă opțiunea de a urmări și gestiona rapoartele pe care le depun, precum și de a avea mai multe modalități prin care femeile pot accesa asistență și ajutor, pe măsură ce parcurg procesul de raportare. Celelalte angajamente includ „oferirea unei capacități mai mari de abordare a contextului și/sau a limbajului” și „furnizarea mai multor orientări privind politica și produsele, atunci când se raportează abuzul”.

Potrivit Web Foundation, companiile s-au angajat să își implementeze soluțiile într-un anumit interval de timp. Acestea vor oferi informații și date despre modul în care își îndeplinesc aceste angajamente. Web Foundation va publica și rapoarte anuale cu privire la progresele lor.

Peste două sute de personalități proeminente au semnat o scrisoare deschisă către directorii executivi ai celor patru companii, îndemnându-i să ia măsuri, pe baza promisiunilor. Printre cei care au semnat scrisoarea se numără actorii Emma Watson și Gillian Anderson, deputații britanici Diane Abbott și Jess Phillips, CEO-ul Creative Commons, Catherine Stihler, dar și fostul prim-ministru australian Julia Gillard.

Web Foundation spune că 38% dintre cei care se identifică ca femei au suferit abuzuri online. Cifra crește la 45% pentru femeile din generația Z și Millennial. Femeile de culoare și cele din LGBTQIA + și din alte comunități marginalizate suferă adesea abuzuri mult mai grave.

Între timp, Facebook tocmai a deschis un centru de siguranță pentru femei, care explică instrumentele platformei pentru consolidarea confidențialității și a securității. De asemenea, va desfășura sesiuni de instruire pentru a ajuta oamenii să valorifice aceste instrumente. În plus, hub-ul are resurse pentru victimele abuzurilor. Facebook a dezvoltat hub-ul cu sprijinul partenerilor nonprofit din întreaga lume. Resursele centrului vor fi disponibile în curând în 55 de limbi.