11 oct. 2021 | 15:06

Semafoarele din oraș, mai deștepte ca niciodată: la ce ajută inteligența artificială a Google

ACTUALITATE
Semafoarele din oraș, mai deștepte ca niciodată: la ce ajută inteligența artificială a Google

Semafoarele ineficiente, insuficient sincronizate, contribuie nu numai la pierderea de minute prețioase în trafic. Acestea sunt un real pericol pentru mediu și sănătatea oamenilor.

Kate Brandt, șefa departamentului de sustenabilitate de la Google, a explicat într-o prezentare video la un eveniment media, desfăsurat recent, că un grup de cercetare, specializat în inteligență artificială de la Google, a lucrat la calcularea condițiilor de trafic și a timpilor de așteptare din intersecțiile aglomerate din orașele din întreaga lume. Ca urmare, Google a dezvoltat un program, care, utilizând inteligența artificială  (AI),  poate contribui la optimizarea sistemelor de semaforizare din intersecțiile ineficiente.

Google dezvoltă un program de inteligență artificială (AI) pentru a optimiza sistemele de semaforizare.

Acest program  se află deja în teste în Israel, unde sistemul a condus la reducerea consumului de combustibil, dar și a timpului pe care șoferii îl petrec în trafic, în zonele respective, cu 10-20%. „Sunt primele zile”, a spus Kate Brandt, „dar pe baza acestor rezultate promițătoare, începem testarea programului în Rio de Janeiro și în alte orașe ale lumii”.

„Deși probabil suntem la cel puțin câțiva ani distanță ca AI să gestioneze traficul din intersecțiile noastre, acesta este unul dintre pașii către viziunea orașelor complet inteligente la care industria lucrează în mod colectiv de ani de zile” a afirmat, în încheiere, Kate Brandt.

Aleksandar Stevanovic, profesor asociat de inginerie civilă și de mediu la Universitatea din Pittsburgh, a declarat că simulările arată că AI-ul ar putea asigura fluidizarea traficului. Dar, în același timp, și-a exprimat nesiguranța că o companie tehnologică fără expertiză în domeniul ingineriei de trafic ar putea să aducă un astfel de software în realitate.

Ideea de a permite AI să decidă când să lase vehiculele să se oprească sau să pornească, la semafor, poate trezi temeri și poate părea potențial riscantă, pentru unii sceptici. Dar fluidizarea traficului, prin reducerea timpului de așteptare, diminuarea emisiilor poluante și a consumului de combustibil sunt obiective de dezvoltare sustenabilă. Acestea preocupă deopotrivă autoritățile și companiile din întreaga lume.