Securitatea WhatsApp, din nou sub semnul întrebării: cum ți-a mai înșelat încrederea, acum

Securitatea WhatsApp, din nou sub semnul întrebării: cum ți-a mai înșelat încrederea, acum

Utilizatorii de WhatsApp au încă un motiv să migreze la Telegram sau Signal, după ce a ajuns în lumina reflectoarelor un raport legat de slaba securitate a criptării mesajelor de pe populara aplicație de chat.

ProPublica a desfășurat o amplă investigație pentru a înțelege mai bine practicile de respectare a intimității utilizatorilor de la Facebook. În același context, a analizat în detaliu gradul de criptare a platformei de mesagerie WhatsApp. Analiza completă o găsești aici, dar cele mai importante și îngrijorătoare concluzii le voi detalia mai jos. Partea tristă este că discutăm de particularități care nu sunt deloc evidente pentru cei aproximativ 2 miliarde de utilizatori ai serviciilor deținute de Mark Zuckerberg.

WhatsApp, mai puțin sigur decât crezi

În teorie, WhatsApp a introdus criptarea end-to-end a tuturor conversațiilor desfășurate prin intermediul platformei în 2016. Din păcate, există mai multe circumstanțe în care cei aproximativ 1000 de contractori terți angajați de Facebook pot folosi un software special pentru a citi mesajele trimise de la un utilizator la altul.

De exemplu, dacă cineva raportează un mesaj dintr-o conversație, fie ea și privată, un algoritm de inteligență artificială va căute să identifice activități suspicioase legate de terorism, abuz al copiilor. La pasul următor, AI-ul va înainta mesajul buclucaș, împreună cu alte patru mesaje anterioare pentru context, unui om pentru analiză.

Imediat după, acele mesaje pot sta la baza blocării utilizatorului pe platformă sau pot fi ignorate. Nu în ultimul rând, pot duce la trecerea persoanei cu pricina pe o listă de urmăriți, watchlist. Mesajele necriptate aparținând utilizatorilor din lista ”proactivă” pot fi citite împreună cu mesajele primite de la alte contacte de către respectivii indivizi, împreună cu conversații din diverse grupuri, numere de telefon, mesaje de stare, nivelul bateriei de la telefon, puterea semnului GSM și ID-ul al smartphone-ului – IMEI.

În analiză se atrage atenția asupra faptului că toate aceste informații sunt menționate în documentația aplicației, dar este improbabil ca cineva să sape suficient de adânc pentru a le găsi. Oficialii Facebook au insistat asupra faptului că sunt convinși că utilizatorii înțeleg ce se întâmplă după ce raportează un mesaj, iar funcționalitatea descrisă mai sus este în conformitate cu pretențiile lor pentru platformă.