03 nov. 2021 | 08:05

Se va întâmpla la pompă și nu facem decât să amânăm inevitabilul: ce se petrece cu prețul petrolului

ACTUALITATE
Se va întâmpla la pompă și nu facem decât să amânăm inevitabilul: ce se petrece cu prețul petrolului

Șoferii de mașini pe benzină și motorină au primit o nouă lovitură, odată cu confirmarea faptului că prețul petrolului va exploda în următoare perioadă și este doar o chestiune de timp până când acea realitate se va regăsi la pompă.

Francisco Blanch este analist pentru piețe de mărfuri la Bank of America și tocmai s-a aruncat la un pronostic foarte sumbru când vine vorba de cotația petrolului Brent. Acesta va atinge 120 de dolari pe baril până la sfârșitul lunii iunie 2022. Realitatea este îngrijorătoare în privința accesului la combustibili, iar BofA nu este prima autoritate importantă care se aruncă la astfel de pronosticuri.

Ce se întâmplă cu petrolul și se va resimți la pompă

Criza energetică globală este citată ca motiv principal pentru inevitabila creștere a combustibililor și, implicit, a tuturor mărfurilor. Acela este și motivul pentru creșterea vertiginoasă a prețului la țiței, a cărbunelui, gazelor naturale și GNL. Până și creșterea călătoriilor cu avionul contribuie la avansul prețurilor.

În urmă cu aproximativ o lună, aceiași oficiali Bank of America prognozau că prețul petrolului ar putea ajunge la 100 de dolari în următoarele șase luni, dar doar în condițiile în care ne-am confrunta cu o iarnă foarte rece. Între timp, semnele de redresare ale cererii globale de petrol au schimbat pronosticurile și, din câte se pare, nu se va alinia prea curând cu oferta din acest domeniu, nici măcar într-un an și jumătate. Una peste alta, se pregătește terenul pentru scăderea stocurilor și, inevitabil, pentru majorarea prețurilor petrolului.

În ceea ce privește impactul pandemiei de Covid-19 asupra situației din piața de combustibil, noul coronavirus a avut un impact major asupra mobilității, fapt care a încetinit ritmul de creștere al prețului la benzină și motorină. Deși au exista scumpiri semnificative, acesta ar fi trebuit să fie semnificativ mai mari și vor fi, în următoarele luni.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele