29 sept. 2021 | 10:02

Ce se întâmplă cu pensiile din România, se bagă interdicții importante: bugetarii, primii ”loviți”

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu pensiile din România, se bagă interdicții importante: bugetarii, primii ”loviți”

Senatul României a adoptat o serie de schimbări importante la Legea pensiilor. Acestea vor veni ca o lovitură importantă pentru cei care sperau să lucreze până la vârste avansat. Mai mult decât atât, cei care se bucurau de pensie pe lângă salariu, vor rămâne, de asemenea, fără posibilitatea cumulării celor două, dacă sunt bugetari.

Noul act legislativ care a trecut de Senat vine cu mai multe modificări în ceea ce privește pensionarea bugetarilor. În primul rând, se va interzice cumularea pensiei cu salariul la bugetari. Numărul celor aflați în această situație este foarte mare, de la profesori din învățământ și până la șeful BNR, care are o pensie fabuloasă pe lângă un salariu generos.

Practic, în momentul în care o persoană bugetar îndeplinește toate condițiile pensionării legale, are două opțiuni. Poate opta pentru pensionarea la limită de vârstă sau, cu acordul angajatorului, poate decide să rămână activ până la 70 de ani.

Ce se întâmplă cu pensionarii bugetari din România

Dacă modificările legislative vor trece și de Camera Deputaților, urmând apoi să fie promulgate de președintele Klaus Iohannis, bugetarii care au depășit vârsta pensionării și se bucură de acest drept financiar au 30 de zile calendaristice să aleagă dacă rămân cu pensia sau cu salariul. Pe de altă parte, dacă lucrezi la privat, vei avea dreptul să lucrezi până la 70 de ani, cu acordul angajatorului, dar nu există nicio restricție legată de cumularea salariului cu pensia. Cu alte cuvinte, pentru prima dată, cei care nu lucrează la stat au un drept suplimentar.

Conform avocatnet.ro, proiectul de lege adoptat de senatori, care trebuie să treacă și de deputați pentru a se aplica, menționează cât se poate de clar. Bugetarii vor avea dreptul de a-și continua activitatea, până când ating 70 de ani, atunci când îndeplinesc condițiile de pensionare, însă numai cu acordul angajatorului. Acest lucru se va face la cerere, care se va depune la angajator cu aproximativ o lună înainte de eventuala pensionare.

„Persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcție, după caz, și care îndeplinesc condițiile de pensionare pot continua activitatea, cu acordul anual al unității angajatoare, până la împlinirea vârstei de 70 de ani. (…) Cererea privind continuarea activității (…) se depune la unitatea angajatoare, cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de împlinirea vârstei legale de pensionare, respectiv cu cel puțin 30 de zile calendaristice înainte de expirarea acordului anual al unității angajatoare”, se arată în proiectul de lege.

Ca un detaliu important, dacă ai decis să îți continui activitatea după vârsta pensionării, din poziția de bugetar, până la 70 de ani, poți în orice moment să te răzgândești. Renunți la salariu și rămâi cu pensia, cu condiția să faci o cerere de încetare a activității cu aproximativ două înainte de a face tranziția la pensie.

Cei care nu vor opta pentru una dintre cele două variante, vor rămâne brusc fără contract de muncă. „Neîndeplinirea obligației (…) constituie cauză de încetare de drept a contractului individual de muncă, a raportului de serviciu sau a actului de numire, după caz”, este subliniat în proiect.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele