Se schimbă legea în România pentru toți șoferii. S-a terminat cu stresul în trafic, de acum plătești gesturile agresive

Se schimbă legea în România pentru toți șoferii. S-a terminat cu stresul în trafic, de acum plătești gesturile agresive

Mai ales în România, numărul șoferilor incredibil de agresivi în trafic este fabulos, iar până acum, legea făcea prea puține pentru a-i descuraja.

Codul Rutier din România suferă modificări importante la intervale regulate de timp. Cea mai recentă schimbare vizează șicanarea și intimidarea în trafic. De acum, manifestările de agresivitate la volan sunt interzise prin lege și, implicit, se pot reflecta în amendă. În plus, au fost definite niște reguli foarte clare pentru depășirea pe autostradă.

Momentan, aceste modificări se află în dezbatere pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, dar este improbabil să nu fie promulgate în viitorul foarte apropiat.

Se schimbă Codul Rutier, șoferii vor fi amendați aspru

Pe lângă mențiunile de mai sus, până și folosirea abuzivă a luminilor de avarie va fi sancționată. Pe autostradă, de acum înainte, vei fi nevoit să respecți o distanță minimă de 200 de metri între autoturisme. Valoarea respectivă trebuie respectată mai ales de către conducătorii auto, în cazul revenirii pe prima bandă după efectuarea unei depășiri pe autostradă.

Cel mai interesant detaliu din noua listă de modificări vizează însă agresivitatea din trafic. De exemplu, va fi interzisă prin lege coborârea din mașină a unui șofer pentru a-l intimida pe un alt șofer. Gestul cât se poate de comun pe străzile din România se va sancționa cu suspendarea permisului pe o perioadă de 4 luni.

Toate prevederile de modificări legislative pe care merită să le ai în vedere sunt incluse mai jos:

Prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:

  • deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
  • întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
  • pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
  • circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, de natură a intimida conducătorul acestuia;
  • folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
  • conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu drumul numai una dintre roți;
  • mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la circulație care circulă în spatele acestuia;
    realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
  • conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.”

Documentul integral cu modificările, în format PDF, îl poți accesa aici.

Citește și: