Se lucrează la primul hotel spațial. Când va fi gata și cum va funcționa
Dacă visezi cu ochii deschiși cu viitoarele călătorii în timp ce ești blocat în casă, în timpul pandemiei, de ce să te limitezi la călătoriile pe plajele din Bali sau canalele Veneției, dacă vei avea ocazia să-ți petreci vacanța în spațiu? Chiar într-un hotel. Unul spațial.
În 2019, compania californiană Gateway Foundation a lansat planuri pentru un hotel în stilul unei nave de croazieră care ar putea pluti într-o bună zi deasupra atmosferei Pământului.
Apoi, numită Stația Von Braun, acest concept futurist format din 24 de module conectate prin arbori de ascensor care alcătuiesc o roată care orbitează Pământul era programat să fie complet operațional până în 2027.
Câțiva ani mai târziu, hotelul are un nou nume – stația Voyager – și urmează să fie construit de Orbital Assembly Corporation, o companie de construcții nouă condusă de fostul pilot John Blincow, care conduce și Fundația Gateway.
Într-un interviu recent pentru CNN Travel, Blincow a explicat că au existat unele întârzieri legate de Covid, dar construcția spațiului hotelier va începe în 2026, iar o ședere în spațiu ar putea deveni realitate până în 2027.
„Încercăm să facem publicul să realizeze că această epocă de aur a călătoriilor spațiale este chiar după colț. Se apropie. Se apropie repede”, a spus Blincow.
Primul hotel din spațiu, gata până în 2027
Imaginile despre cum ar putea arăta hotelul sugerează un interior care nu este diferit de un hotel de lux de pe Pământ, doar cu niște vederi destul de spectaculoase.
Când proiectele inițiale au avut premiera în urmă cu câțiva ani, Tim Alatorre, arhitect senior de design la Orbital Assembly Corporation, a declarat pentru CNN Travel că estetica hotelului este un răspuns direct la filmul lui Stanley Kubrick „2001: A Space Odyssey”. „Cred că scopul lui Stanley Kubrick a fost să evidențieze diviziunea dintre tehnologie și umanitate”, spune Tim.
În schimb, Alatorre și echipa sa vor să aducă o felie de Pământ în spațiu prin suite confortabile și baruri și restaurante șic. Oaspeții ar putea fi în spațiu, în primul hotel spațial, dar se pot bucura în continuare de paturi și dușuri obișnuite.
Asta nu înseamnă că hotelul va ignora cu totul noutatea de a fi în spațiu. Există planuri de a servi „mâncare spațială” tradițională – cum ar fi înghețata liofilizată – în restaurantul hotelului. În plus, vor fi oferite activități recreative care „evidențiază faptul că ești capabil să faci lucruri pe care nu le poți face pe Pământ”, potrivit lui Alatorre.
„Datorită greutății și gravitației reduse, vei putea sări mai sus, vei putea ridica lucrurile, vei putea alerga în moduri pe care nu le poți face pe Pământ”, spune Alatorre.
Cum funcționează primul hotel spațial
Deci, cum ar funcționa exact fizica unui hotel spațial? Alatorre a declarat pentru CNN Travel că roata care se învârte ar funcționa pentru a crea o gravitație simulată. Aproape de centrul stației nu există gravitație artificială, a explicat Alatorre, dar pe măsură ce te deplasezi în exteriorul stației, senzația de gravitație crește.
Numele original al hotelului a fost ales deoarece conceptul a fost inspirat de designurile vechi de 60 de ani de la Wernher von Braun, un inginer aerospațial care a fost pionierul tehnologiei rachetelor, mai întâi în Germania și mai târziu în SUA.
În timp ce trăia în Germania, von Braun a fost implicat în programul de dezvoltare a rachetelor naziste, așa că numirea hotelului spațial după el a fost o alegere controversată. Acesta a fost parțial motivul pentru care numele a fost schimbat, a declarat Blincow pentru CNN Travel.
„Stația nu este cu adevărat despre el. Se bazează pe designul său și ne plac contribuțiile sale la știință și spațiu”, a spus Blincow. „Dar știi, stația Voyager este mult mai mult decât atât. Este un lucru de viitor”.
Turismul spațial devine un subiect din ce în ce mai fierbinte și există mai multe companii care încearcă să realizeze ceva în acest sens – de la Virgin Galactic la SpaceX-ul lui Elon Musk.
Sistemul StarShip al SpaceX ar putea ajuta la ridicarea de la sol a stației Voyager
„Nu putem numi SpaceX partenerul nostru, dar în viitor așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu ei”, a declarat Blincow într-un eveniment live recent care promovează Orbital Assembly, sfătuind telespectatorii să „se țină bine”.
Deocamdată, primul hotel spațial nu face publice prețurile, dar așteaptă-te să vină cu un preț destul de piperat. Virgin Galactic, de exemplu, intenționează să lanseze pasagerii în spațiul sub-orbital la 250.000 de dolari pe persoană, pe călătorie.
Cu toate acestea, echipa din spatele stației Voyager a spus că speră să facă în cele din urmă un sejur la hotel echivalent cu „o călătorie într-o croazieră sau o călătorie în Disneyland”.
În timp ce stația Voyager este probabil cea mai ambițioasă dintre proiectele Orbital, este, de fapt, doar o fațetă a ambițiilor lor spațiale. Echipa speră, de asemenea, să construiască stații de cercetare și să declanșeze oportunități de turism spațial și comerț.
„Proiectăm instrumentele și mașinile chiar acum care pot construi aceste structuri foarte repede”, a spus Blincow.
Echipa își imaginează că guvernele sau companiile private ar putea folosi module pentru instruirea echipajelor „care se îndreaptă spre Marte, Lună și dincolo”, așa cum a subliniat Alatorre la evenimentul live de anul acesta. Următoarea etapă a obținerii stației Voyager este de a aduce mai mulți investitori în mix și de a continua cu testele pe teren.
Scopul final, așa cum a spus Alatorre în 2019, este „să creeze o cultură a navei stelare în care oamenii să meargă în spațiu, să trăiască și să lucreze acolo și să vrea într-adevăr să fie în spațiu. Și credem că există o cerere pentru asta”.