Se întâmplă la pompă, iar șoferii din România sunt direct afectați: avertismentul experților

Se întâmplă la pompă, iar șoferii din România sunt direct afectați: avertismentul experților

Experții anunță că economiile sunt destul de puternice încât să reziste unui nou val de scumpiri.

Cele mai noi studii realizate de JP Morgan arată că economia ar putea să reziste la un preț de 130 de dolari per baril. Banca a subliniat faptul că acțiunile, economia și consumatorii s-au descurcat foarte bine între 2010 și 2015, când prețul mediu al petrolului a fost de aproximativ 100 de dolari pe baril.

Acestea fiind spuse, prețurile petrolului continuă să atingă noi vârfuri, alimentând temerile privind inflația în Europa. În România, benzina a depășit deja 6 lei pe litru, unele mărci scumpe aditivate depășind 7 lei pe litru. O creștere a prețurilor la carburanți este posibil să se extindă și la alte bunuri, sporind o inflație deja neobișnuit de mare.

În ciuda creșterii prețurilor petrolului, reuniunea OPEC de săptămâna trecută a decis să adauge, luna viitoare, doar 400.000 de barili pe zi la producție, insuficient pentru a menține stocurile de petrol la nivelurile actuale, aflate deja sub presiunea cererii. O ofertă insuficientă nu poate scădea prețurile.

De altfel, nu doar Europa se confruntă cu probleme ci în fapt întreaga planetă are probleme masive din cauza prețurilor carburanților.

Problema gazului

În Europa, lucrurile s-au mai calmat în ceea ce privește problema gazelor. Vladimir Putin a declarat că vânzările de gaz rusesc către Europa ar putea atinge un nou record în acest an, iar tranzitul prin Ucraina va depăși volumele convenite în cadrul contractului dintre Gazprom și Kiev. Ca urmare, prețul futures al gazelor naturale a scăzut. Deși nu este clar cât de mult va crește furnizarea de gaze, Gazprom și-a depășit deja obligațiile contractuale cu 8%, piețele au reacționat la aceste declarații oprind deocamdată creșterea prețului gazelor.

Consiliul Europei va discuta despre cum să abordeze problema stocării, să creeze o rezervă strategică și va analiza compoziția generală a prețurilor de pe piața energiei electrice, încercând să o decupleze de cea a gazelor.