Se întâmplă la pompă cu prețul la benzină și motorină, iar totul pleacă de la petrol: ce au decis ”giganții”
Giganții din industria petrolului au luat o decizie importantă. Iată cum te afectează în mod direct, la prețul de la pompă la benzină și motorină.
O cotaţie a barilului de ţiţei de 65-75 de dolari „este confortabilă” pentru consumatori, iar grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) face eforturi să menţină acest interval de preţ printr-un nivel de producţie regulat. Aceasta este afirmația lui Vagit Alekperov, directorul general al celui de-al doilea producător de petrol din Rusia, Lukoil, conform Economica.
Ce se întâmplă cu prețul la benzină și motorină
Directorul Lukoil a explicat într-un interviu acordat publicaţiei rusești Kommersant, că reducerea producţiei de ţiţei va depinde de condiţiile de pe piaţă: „Reglementarea nivelului producţiei poate fi diferită, în funcţie de situaţie”.
Șeful Lukoil a detaliat: „Septembrie 2022 va fi o piatră de hotar, când ar trebui ridicate restricţiile. Compania are producţie neutilizată de până la 90.000 barili pe zi pe care sperăm să o lansăm pe piaţă”.
Lukoil anunţase anterior că şi-ar putea reduce participaţia în proiectul zăcământului petrolier West Qurna-2 din Irak. Marţi, Alekperov a informat că Lukoil rămâne în negocieri cu Guvernul irakian pentru a rămâne implicat în proiect, conform aceleiași surse.
Alekperov a explicat că în formaţiunea Yamama din West Qurna 2 este dificil de extras ţiţeiul, deoarece conţine un nivel ridicat de hidrogen sulfurat. De asemenea, marţi, la bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat cu 0,2%, la 72,4 dolari. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol “light sweet crude” a scăzut cu 0,5%, la 68,90 dolari.
În urma revenirii cererii de petrol, anul acesta, cotaţia barilului de ţiţei a urcat cu peste 40%. Acest lucru vine și pe marginea revenirii economiei mondiale, în contextul pandemiei de coronavirus.
Deşi nu se știe încă ce impact va avea noua tulpină Delta asupra economiei mondiale, nu se va înregistra o diminuare a cererii de petrol prognozate pentru 2021 şi 2022, a previzionat recent Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).