Se întâmplă la pompă chiar acum. Toți șoferii sunt vizați, mare atenție la prețuri

Se întâmplă la pompă chiar acum. Toți șoferii sunt vizați, mare atenție la prețuri

În ultimul an, românii s-au bucurat de prețuri mai mici la benzină și motorină. Doar că în această perioadă, de la lună la lună, prețurile au crescut semnificativ.

Astfel, acum două săptămâni șoferii plăteau pentru un litru de benzină sau motorină sub cinci lei, acum prețul este de 5,2 – 5,3 lei pe litru. Companiile petroliere pun creșterile pe seama majorării accizei și a evoluției cotaţiei barilului de petrol.

Carburanții s-au scumpit semnificativ, iar prețurile au ajuns aproape la acelaşi nivel cu cel care era înainte de apariția crizei sanitare

Cei care au venit la pompă luni, 22 februarie, au plătit pentru un litru de benzină 5,15 lei, iar pentru motorină 5,24. Acest lucru în timp ce în noiembrie 2020 plăteam pentru un litru de benzină 4,43 lei, iar pentru motorină 4,38 lei. Prin urmare, indiferent de combustibilul folosit, acum plătim cu peste 70 de bani mai mult față de cât plăteam în urmă cu trei luni.

Economiștii avertizează că dacă trendul continuă, va declanșa scumpiri în lanț.

„Este o creștere a cotațiilor atât la benzină cât și la motorină, trend de creștere la produsele petroliere ca urmare a revenirii economice. Este și un motiv de fericire pentru stat, pentru că jumătate sunt accize și taxe care merg la bugetul de stat, dar pe de altă parte, economic, nu e un lucru de bucurat, cresc serviciile de transport care se reflectă în creșterea costurile mărfurilor transportate.”
Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei

Prețurile cele mai mari la carburanți din Europa se înregistrează în state precum Olanda, Norvegia și Italia. Spre exemplu 1 litru de benzină în Olanda costa 8,14 lei, în cazul motorinei norvegienii plătesc cel mai mult, adică 7,22 lei. La polul opus, cele mai mici prețuri înregistrate la benzină au fost în Ucraina – 3,88 lei, iar la motorină în Moldova – 3,48 lei pe litru.

Citește și: