Surpriza de la pompă pentru români: se întâmplă cu prețul la benzină, motorină

Surpriza de la pompă pentru români: se întâmplă cu prețul la benzină, motorină

În ultimul an, românii s-au bucurat de prețuri mai mici la benzină și motorină. Doar că această perioadă, de la lună la lună, nu a mai fost așa bună, cum ne arată evoluția prețurilor.

În prezent, benzina și motorina au un preț similar în România. Ambele sunt la sub 5,2 lei pe litru, în medie.. Totuși, din noiembrie până acum a fost o creștere constantă a prețului la pompă. Acum, aproape de martie, prețurile se apropie de cele din urmă cu un an, când a început pandemia.

În această perioadă între martie și martie o bună parte din an benzina a fost mult mai ieftină decât motorina. Doar că acum cei cu mașini diesel deja încep să plătească mai mult. Mai există însă vești bune.

Comparativ cu celelalte țări UE, România se clasează pe locul 12 la benzină fără taxe ca fiind cea mai ieftină, după Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovenia, după cum informează Peco Online. Motorina fără taxe comercializată la noi este pe locul al 13-lea în topul celor mai mici prețuri, după Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Franța, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia.

Românii renunță la mașini pe benzină, dar nu pentru diesel

În prezent, în România, mașinile electrice se bucură de-o popularitate din ce în ce mai mare. Totuși, în timp ce cota de piață a mașinilor electrificate a crescut la 14,3%, cea a dieselurilor a scăzut de la 26,8% până la 26,5%, iar cea a mașinilor alimentate cu benzină de la 67,8% până la 59,2%.

Astfel, se vede că cererea pentru mașini electrice vine de la foști proprietari de mașini pe benzină.

Raportul Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) privind înmatriculările din ianuarie 2021 arată că mașinile electrice și hibride au urcat până la o cotă de 14,3% din piață. E creștere de la 5,4% în 2020.

Din totalul de 5.913 unități comercializate, 847 au fost autoturisme ecologice, acest volum fiind cu 26% mai mare decât cel din prima lună a anului trecut.

Nu în ultimul rând, în ianuarie 2021 cele mai multe autoturisme 100% electrice comercializate au aparținut mărcii Volkswagen (58 unități), pe locul secund aflându-se BMW (17 unități), iar pe trei Peugeot (15 unități). Asta arată că modelele cele mai vândute au fost Volkswagen ID.3, BMW i3 și Peugeot e-208.

Citește și:
Etichete: