Se întâmplă în România și toți suntem afectați: când și cum este utilizată proba video
În mod normal nu ți-ai imagina că asta ar fi o problemă, dar află că este.
Camerele de supraveghere a traficului surprind zilnic sute de contravenţii săvârşite de participanţii la trafic, şoferi sau pietoni. Însă, conform legii ei nu pot fi sancționați din cauza faptului că legea prevede că amenzile se pot da numai dacă un agent a fost martor la săvârşirea contravenţiei sau dacă aceasta a fost înregistrată cu mijloace tehnice omologate aflate în dotarea Poliţiei.
„Potrivit articolului 109 din OUG 195/2002 Rep. raportat la art.6 pct.19 şi 20 din acelaşi act normativ, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se realizează în două modalităţi: direct de către poliţistul rutier; de către poliţistul rutier cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate sau al mijloacelor tehnice omologate şi verificate metrologic, aflate în dotarea şi gestiunea Poliţiei Române”, spune Poliția Română.
Cu toate acestea, fostul şef al Direcţiei Rutiere din Poliţia Română, Lucian Diniţă a explicat pentru „Adevărul” de ce trebuie modificată legislația
Legislația e de vină
„Imaginile video surprinse de camere video, de supraveghere sau de la bordul vehiculelor, ar fi foarte utile pentru probarea unor contravenții, dar numai după ce se schimbă legea, fiindcă din punct de vedere legal în prezent nu se pot utiliza decât mijloace tehnice omologate şi aflate în proprietatea MAI. Din acest motiv, nici radarele fixe dotate evident cu camere de supraveghere aflate în 18 judeţe nu pot fi utilizate din, atenţie, aprilie 2008. De atunci am solicitat să se adopte o modificare legislativă, dar probabil au existat unele interese ca să nu se aprobe proiectul. În Parlament s-a ţinut cu dinţii ca echipamentele să fie omologate, când în tot Occidentul acest lucru nu este specificat, iar agenţii aplică amenzi având ca probă imaginile video de pe camerele de supraveghere. Sigur, în cazul camerelor de bord sau chiar în cazul filmărilor postate pe internet sunt necesare o serie de verificări suplimentare, pentru că multe înregistrări de acest fel sunt trucate, dar în general nu trebuie să se specifice în lege că sunt acceptate numai echipamentele omologate.
În toată Uniunea Europeană se folosesc în acest scop echipamente neomologate, pentru că este de bun-simţ să accepţi că este evident pentru toată lumea când un şofer trece pe culoarea roşie a semaforului”, a declarat Diniță.
Practic, problema în acest caz, ca de altfel și în alte multe cazuri, este că legislația este creionată de așa natură încât tocmai cei care ar trebui să o aplice sunt de fapt legați la mâini.
„Repet, în toată Uniunea Europeană se folosesc în acest scop echipamente neomologate pentru că este de bun-simţ să accepţi că este evident pentru toată lumea când un şofer trece pe culoarea roşie a semaforului. La noi nu e de bun-simţ acest lucru, iar un proces-verbal astfel realizat ar fi rapid anulat de instanţă, deoarece echipamentul nu e omologat şi nici măcar nu se află în proprietatea MAI, ci a autorităţii locale. În Bucureşti, de exemplu, sunt peste 1.000 de camere şi nici nu ştiu câte zeci de mii de contravenţii s-ar înregistra pe zi. Păi dacă se modifică legea şi încep să curgă amenzile, sunt sigur că şi trecerile pe roşu, contravenţiile în trafic, în general, s-ar împuţina subit”, a precizat fostul şef al Poliţiei Rutiere.