04 mai 2021 | 18:46

Schimbarea majoră de la WhatsApp care afectează sute de milioane de utilizatori. Ce se întâmplă, de fapt, cu cei din România

ACTUALITATE
Schimbarea majoră de la WhatsApp care afectează sute de milioane de utilizatori. Ce se întâmplă, de fapt, cu cei din România

WhatsApp a început destul de prost 2021, cu o veste destul de mare în ianuarie. Reacțiile negative au forțat serviciul să amâne schimbarea, doar că acum se apropie termenul limită. Noul termen limită. Ce se schimbă pentru tine, de fapt?

În ianuarie, WhatsApp a vrut să schimbe condițiile de utilizare și să permită astfel schimbul de informații cu Facebook. Decizia ar fi afectat interacțiunea ta ca utilizator cu diversele afaceri care activează pe WhatsApp, cum ar fi magazinele online. Teama care a dus la reacții negative a fost că Facebook va avea acces la mesaje. Pe 15 mai e noul termen.

conditii noi whatsapp

Notificarea pe care WhatsApp o va afișa utilizatorilor

Schimbarea de acum va fi la nivel global, cu implicații serioase în India, Brazilia și Statele Unite ale Americii. Acestea sunt cele mai mari țări în care e disponibil serviciul (are două miliarde de utilizatori la nivel global).

Ce vizează Facebook e să știe și mai multe despre preferințele tale când vine vorba de ce cumperi online și de ce produse te interesezi. Mesajele private, cu alți utilizatori, vor fi criptate în continuare și Facebook sau WhatsApp nu vor avea acces să le vadă.

Dacă nu accepți, contul de WhatsApp devine (aproape) inutil

Teama principală e că dacă nu accepți noile condiții contul îți va fi șters. Compania nu spune direct asta, ci spune că nu vei avea acces la toate funcționalitățile (eventual, nu vei putea interacționa cu diversele afaceri care folosesc serviciul). Vei putea primi apeluri și notificări, dar nu vei putea citi sau trimite mesaje.

Dat fiind că nu vei putea folosi această funcționalitate, e probabil să nu mai folosești aplicația cu totul. Iar după o vreme, un cont nefolosit e dezactivat – adică, contul ți-e șters. Sigur, nu imediat, dar pe-o anumită perioadă de timp.

Vestea bună e că România e în Uniunea Europeană, care restricționează astfel de abuzuri. Astfel, schimbarea din 15 mai nu te va afecta la fel ca pe cei din India, Statele Unite ale Americii sau din alte țări unde nu sunt legi și reguli mai stricte privind datele personale. Totuși, fii atent la ce notificări îți dă aplicația. Și nu accepta nimic fără să fi citit ce-i de citit și înțeles. Schimbarea nu se întâmplă peste noapte, așa că nu-i grabă.

Ține însă cont de aceste trei setări, ca să stai ceva mai liniștit. Dacă vrei să renunți însă la aplicație, și să treci pe Signal, ai un ghid aici de cum să trimiți mesaje fără să-și dea seama ceilalți că scrii. Sau mai poți încerca Telegram.

Ironia e că schimbarea WhatsApp vine într-o perioadă în care Facebook se vede nevoită să mintă, pentru că Apple a schimbat condițiile prin care te poate urmări pe iPhone.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele