04 mai 2021 | 09:39

Mesajul prin care Facebook te sperie că-ți ia bani ca să mai folosești rețeaua socială sau Instagram

ACTUALITATE
Mesajul prin care Facebook te sperie că-ți ia bani ca să mai folosești rețeaua socială sau Instagram

În 2021, Apple a venit cu cea mai mare problemă pentru Facebook. Odată cu iOS 14.5, Apple a implementat un sistem anti-urmărire a utilizatorilor. Dintre toate companiile, Facebook e cea mai afectată, mai ales prin rețeaua socială și prin Instagram. Acum schimbă discursul.

Înainte ca iOS 14.5 să fie lansat, Facebook susținea că decizia de-a bloca urmărirea utilizatorilor va afecta afacerile mici de pe rețelele sale sociale care nu vor mai putea să-și promoveze produsele la fel de bine. Acum, discursul s-a schimbat către „dacă nu-i gratis, e pe bani”.

Atât în Facebook, cât și în Instagram, Facebook a venit cu următorul mesaj: „Ajută-ne să menținem [Facebook / Instagram] gratis”. Prin acest mesaj, afișat ca o notificare înainte de-a folosi aplicația, compania încearcă să mențină același grad de urmărire ca până acum.

iOS 14.5, în esență, nu limitează acest lucru. Doar te întreabă dacă vrei să permiți sau nu așa ceva. Astfel, gigantul social media are nevoie de aprobarea ta, de unde și discursul că doar așa își permite să țină serviciul gratuit.

facebook instagram gratis

Vei ajunge să plătești pentru Facebook?

Compania merge acum pe teamă și nimic mai mult. Dacă ți-e teamă că nu va mai fi gratuit accesul, poți sta liniștit, va fi în continuare la fel de gratuit. Facebook, și companii similare, nu-și permit să pună taxă, să creeze un sistem de abonament, pentru că această mutare ar veni cu probleme mai mari de control și de ce produs folosesc, de fapt, utilizatorii.

În momentul în care Facebook va impune un abonament, dacă va fi cazul de așa ceva peste câțiva ani, te poți aștepta la un serviciu cu totul diferit față de cel din prezent.

Ce se întâmplă însă acum cu iOS 14.5 nu e că dispar reclamele. Ci, din contră, reclamele vor fi tot acolo. Dar despre tine, dacă folosești aplicația pe iPhone, compania va avea mai puține date, cum ar fi: unde călătorești, pe lângă ce magazine treci, care sunt contactele cu care te întâlnești etc. Deocamdată, iOS 14.5 e cea mai mare schimbare pentru modelul de business al Facebook, și chiar al Google, de unde și mesajul de panică pentru utilizatorul final.

În altă ordine de idei, odată cu iOS 14.5, poți debloca iPhone cu Face ID, chiar dacă ai mască.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele