01 mart. 2021 | 10:30

Schimbarea care afectează pe toată lumea: achizițiile de electrocasnice nu vor mai fi la fel

ACTUALITATE
Schimbarea care afectează pe toată lumea: achizițiile de electrocasnice nu vor mai fi la fel

Eficiența energetică a electrocasnicelor se va reclasifica începând de astăzi, 1 martie, la nivelul întregii Uniuni Europene. Produsele pe care le cumperi online sau în magazine vor avea alte etichete, pentru a înțelege mai bine particularitățile din spate.

De acum, nu vor mai exista clase precum A+++ sau A++, pentru că nu înțelegeau foarte mulți oameni cât de eficiente sunt acelea. În schimb, noua grilă va fi de la A la G, după cum se poate vedea în imaginea de mai jos. Pe aceeași etichetă vei putea, de exemplu, să vezi un cod QR. Îl scanezi și vei avea acces la mai multe detalii despre noua clasificare.

Magazinele au timp până pe 18 martie să introducă noile etichete pe o majoritatea electrocasnicelor. Este vorba de cinci grupe de electrocasnice care vor avea parte de schimbări:

  • mașini de spălat vase
  • mașini de spălat rufe sau mașini de spălat și uscat rufe
  • frigidere, inclusiv aparate frigorifice pentru depozitarea vinului
  • lămpi
  • afișaje electronice, inclusiv televizoare, monitoare și afișaje digitale cu rol de semnalizare

noile etichete

“Noile etichete se bazează pe metode de calcul parțial revizuite și standarde de testare. De exemplu, consumul mediu anual de energie nu mai face parte din etichetă pentru majoritatea grupurilor de produse. În schimb, consumul de energie este acum declarat pe ore de funcționare sau cicluri de funcționare. Acest lucru este mai transparent și permite calculul individual simplu pentru diferite scenarii de aplicație. Totuși, acest lucru înseamnă, de asemenea, că valorile din vechea și noua etichetă nu pot fi comparate direct.

Noul sistem simplifică orientarea pentru consumatori. În același timp, scara de etichetare revizuită va fi un stimulent pentru producători pentru a crea produse și mai inovatoare, eficiente din punct de vedere energetic”, se arată într-o informare recentă din partea Ministerului Energiei.

În ceea ce privește implementarea noilor etichete, există un pic de flexibilitate în ceea ce-i privește pe comercianți. În perioada 1 – 18 martie, comercianții cu amănuntul vor introduce noile etichete pentru primele grupuri de produse. Modelele vechi de produse aflate în stoc și care sunt vândute în următoarele luni, pot purta eticheta veche, dar nu mai trebuie vândute după noiembrie 2021.

Pentru sursele de lumină, noua etichetă energetică va fi introdusă la 1 septembrie 2021. Pentru vânzările efectuate de către magazinele online, din punct de vedere legal, eticheta energetică trebuie să fie afișată lângă prețul produsului sau, alternativ, clasa de eficiență energetică trebuie să fie afișată într-o „săgeată colorată” cu un link către eticheta energetică corespunzătoare. Regulile de mai sus se aplică la nivelul întregii Uniuni Europene, inclusiv în România.

how_to_recognise_energy_labels_focus_article

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele