13 ian. 2021 | 07:30

Ce înseamnă să fii ”sărac energetic”: cum te ajută statul să-ți plătești facturile, mai ales iarna

ACTUALITATE
Ce înseamnă să fii ”sărac energetic”: cum te ajută statul să-ți plătești facturile, mai ales iarna

În ultimele luni, dar mai ales de la 1 ianuarie, românii se confruntă cu un nou val al creșterii facturilor de energie electrică, gaz și alte utilități. Guvernul vrea să amortizeze impactul acestor măriri asupra unei categorii importante din populația țării.

Pe parcursul zilei de azi, 13 ianuarie 2021, Guvernul va dezbate un proiect de lege care include măsuri pentru a preveni sărăcia energetică. Acest concept există la nivelul întregii Uniuni Europene și se referă la persoanele care nu își permit să-și plătească toate facturile și riscă să rămână fără gaz sau curent pe parcursul iernii.

„Practic, este o lege care vizează protecţia consumatorilor vulnerabili ca urmare a creşterii preţurilor la facturile de energie electrică, de consum de gaze, de energie termică şi chiar pentru consumul de combustibili solizi. Aş putea spune că această idee a apărut chiar la începutul guvernării precedente.

Au existat grupuri de lucru şi nenumărate consultări pentru a contura un proiect de lege, însă la începutul anului, odată cu intrarea mea în mandat, intrând în plin în acest subiect al exploziei facturilor la energie, am reluat acest proiect, l-am dezbătut cu toţi partenerii sociali şi suntem în măsură să venim cu un set de măsuri care să-i sprijine pe cei care se află în risc de sărăcie energetică.

Pentru că este un concept existent la nivelul Uniunii Europene, existent în viaţa de zi cu zi în România, conceptualizat într-o directivă a Uniunii Europene şi era cazul ca şi România să facă acest pas şi să-i apere pe cei care sunt afectaţi de aceste creşteri de preţuri”, a declarat Raluca Turcan, la Digi 24.

Inițiativa actuală vizează două tipuri de stimulente economice, unul pentru perioada sezonului rece, care se calculează procentual în raport cu anumiți indicatori de referință. Acesta depinde tipul de energie. Al doilea este un supliment pentru perioada din afara sezonului rece, în care, pentru consumul de energie electrică şi alte utilități să se primească un supliment diferenţiat în funcţie de tipul de energie.

„Vorbim de un proiect de lege pe care îl lansăm mâine [n.r. miercuri, 13 ianuarie] în şedinţa de Guvern. În şedinţa de Guvern intră mâine acest proiect de lege. Va fi transmis Parlamentului. Noi estimăm intrarea lui în vigoare la 1 septembrie 2021 şi pentru asta mi-aş dori ca Parlamentul să legifereze cât se poate de repede, să putem da şi normele metodologice, să reglementăm foarte clar cum se aplică, mai ales că avem mai multe tipuri de relaţie.

O dată, este acea relaţie între autorităţile locale şi comunitate pentru identificarea consumatorilor vulnerabili, după aceea este relaţia directă cu furnizorul. Iarăşi, un element demn de reţinut, este că această decontare se face direct la furnizor. Deci, omul nu primeşte în mână aceşti bani, ci decontarea se face în raport cu furnizorul şi se scade din preţul facturii”, a explicat Turcan.

Din păcate, procesul prin care o persoană este declarată săracă energetic și luată în calcul pentru sprijin financiar de la stat nu este automat și nici foarte simplu. Nu este suficient să faci o declarație pe propria răspundere pentru a fi ajutat să nu rămâi fără gaz sau curent.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele