Schimbare fără precedent: vârsta la care te pensionezi. Toți românii trebuie să afle urgent

Schimbare fără precedent: vârsta la care te pensionezi. Toți românii trebuie să afle urgent

Un anunț extrem de important legat de vârsta de pensionare a apărut în spațiul public. Iată despre ce e vorba.

Despre creșterea vârstei de pensionare se vorbește de multă vreme, dar niciun decident politic nu și-a asumat așa ceva până acum. Economistul-șef al BNR, Lucian Croitoru, crede că ideea e una bună.

„Creșterea opțională a vârstei de pensioanre: o decizie necesară pentru buget și corectă pentru oameni…să existe opţiunea pensionării la 70 de ani şi această opţiune să fie cumulată cu optarea, după vârsta standard de pensionare, între pensie şi salariul la stat” – a scris acesta pe Facebook.

Creșterea vârstei de pensionare, o idee bună în opinia lui Croitoru

Economistul a amintit de o declarație făcută de ministrul Muncii, Raluca Turcan.

”Susțin această propunere și îi adresez felicitări doamnei Turcan. Măsura este corectă pentru oameni și necesară pentru finanțele țării. Măsura ar introduce flexibilitate pentru angajat și angajator. Mai mult, cred că măsura este benefică si din alte perspective, inclusiv din perspectiva calității competiției de pe piața muncii, dar nu intru aici în detalii”, a scris Lucian Croitoru pe Facebook.

El susține că măsura ar fi una nepopulară, dar eficientă pe termen lung.

„Știu din propria experiență că măsura ar putea fi criticată pentru că, chipurile, are darul de a limita disponibilitatea locurilor de muncă pentru tineri. O astfel de critică nu este însă justă pentru că (i) angajarea nu ar trebui să se facă pe alte criterii decât competența și alte aptitudini și pentru că (ii) o economie care crește creează locuri de muncă. Sper că măsura propusă de doamna Turcan să nu fie întâmpinată cu rezistență bazată pe argumente greșite. În câteva țări, vârsta la care se iese la pensie este relativ mare. Italia: 67 de ani; SUA: 67 de ani; Franța: 67 de ani; Islanda: 67 de ani; Israel: 67 de ani; Grecia: 67 de ani; Finlanda: 68 de ani.Îmi dau seama că ideea mea de a muta vârsta de pensionare la 70 de ani va fi privită prost. Dar, treptat, acolo se va ajunge” – Lucian Croitoru.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: