16 nov. 2021 | 07:35

Scenariu sumbru în economie: ce se întâmplă cu inflația în țara noastră

ACTUALITATE
Scenariu sumbru în economie: ce se întâmplă cu inflația în țara noastră

Inflația a atins cote istorice în toată lumea. Iată care sunt previziunile în ceea ce privește inflația și cum ne va afecta.

Perturbările persistente în lanţurile de aprovizionare şi creşterea costurilor energiei încetinesc avansul economiei zonei euro şi vor menţine inflaţia la un nivel ridicat o perioadă mai îndelungată decât s-a crezut, a avertizat preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, scrie Agerpres.

Inflația crește, noi sărăcim

BCE se baza pe o scădere rapidă a inflaţiei anul viitor, dar autorităţile sunt acum deschise să recunoască că previziunile lor, deja revizuite în creştere de câteva ori, încă sunt prea scăzute, pe fondul problemelor cu care se confruntă economia globală.

Spre deosebire de alte bănci centrale, instituţia a respins solicitările de înăsprire a politicii monetare. Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a recunoscut că puseul inflaţionist din Europa va dura mai mult decât preconiza iniţial BCE, dar, cu toate acestea, condiţiile favorabile de finanţare create de politica monetară ultra-relaxată a BCE sunt încă esenţiale pentru revenirea economiei zonei euro din pandemia de COVID-19.

„Chiar dacă actuala creştere a inflaţiei va dura mai mult decât se preconiza, ne aşteptăm ca ea să încetinească pe parcursul anului următor”, a declarat recent Lagarde.

Conform previziunilor economice de toamnă, publicate recent de Comisia Europeană (CE), inflaţia în zona euro va atinge un nivel maxim de 2,4% în 2021, înainte de a scădea la 2,2% în 2022 şi la 1,4% în 2023, deoarece se estimează că preţurile la energie se vor stabiliza treptat.

Această creştere puternică a inflaţiei este determinată în principal de majorarea preţurilor la energie.

Cu toate acestea, inflația pare să fie legată şi de un set amplu de ajustări economice ulterioare pandemiei, sugerând că nivelurile ridicate actuale sunt în mare măsură tranzitorii, apreciază Comisia Europeană.

Dacă rata inflației nu va fi ținută sub control, în următorii ani, vom simți pe propriile buzunare cum ne sunt cheltuiți banii, fără ca noi să facem nimic. Pur și simplu, ni se va eroda puterea de cumpărare.

 

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele