Inflația atinge cote istorice: doar în urmă cu 13 ani a mai fost atât de mare

Inflația atinge cote istorice: doar în urmă cu 13 ani a mai fost atât de mare

Rata inflației atinge cote alarmante în zona euro. Conform analiștilor economici, a fost atins nivelul maxim al ultimilor 13 ani, iar previziunile nu arată deloc îmbucurător.

Conform rapoartelor economice recente, rata anuala a inflației în zona euro a atins nivelul de 4,1% în luna octombrie. Avansul este semnificativ, dacă ținem cont de faptul că inflația era 3,4% în septembrie. De asemenea, este cu atât mai îngrijorător cu cât, analiștii previzionau că nivelul din octombrie va fi de doar 3,7%.

Inflația nu a mai fost atât de mare, de la marea criza din 2008

Un nivel atât de mare al inflației nu a mai fost atins din luna iulie a anului 2008, anul marii crize economice.

Potrivit statisticilor realizate de economiștii europeni, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a accelerat la 2,1% în octombrie, de la 1,9% în luna precedentă.

Dacă te întrebi care e motivul ce stă la baza acestei aprecieri semnificative a ratei inflației, trebuie să știi că analiștii economici pun totul pe seama scumpirilor accentuate de pe piețele internaționale de energie electrică și gaze naturale.

De asemenea, se înregistrează scumpiri importante și pe celelalte sectoare. De exemplu, serviciile s-au scumpit și ele, cu 2,1%, dar și bunurile industriale neenergetice au înregistrat scumpiri. Creșteri mari de prețuri s-au văzut și la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări.

Din nefericire, economiștii se așteaptă ca tendința de creștere a inflației să  nu fie una temporară.

Care e situația în România

La finele lunii octombrie, Eurostat a publicat noi date referitoare la evoluția ratei anuale a inflației din România. Din nefericire, cifrele nu arată deloc bine și indică faptul că prețurile sunt în plin avânt la noi în țară.

Conform analizei publicate de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a crescut în luna septembrie până la 3,6%, de la 3,2% în luna august.

Aceleași date indică faptul că ţările membre cu cele mai ridicate rate fiind Estonia şi Lituania (ambele cu 6,4%), Polonia (5,6%), Ungaria (5,5%) şi România (5,2%). La noi, rata anuală a inflaţiei a urcat până la 5,2% în septembrie, de la 4% în august. Prin comparație, în luna septembrie 2020, rata anuală a inflaţiei în România era de 2,1%.

Citește și: