Inflația – gaura neagră ce ne va sărăci în următorii ani

Inflația - gaura neagră ce ne va sărăci în următorii ani

Fenomenul inflației atinge cote alarmante, avertizează analiștii economici. Dacă rata inflației nu va fi ținută sub control, în următorii ani, vom simți pe propriile buzunare cum ne sunt cheltuiți banii, fără ca noi să facem nimic. Pur și simplu, ni se va eroda puterea de cumpărare.

Comitetul Monetar şi Financiar Internaţional (IMFC) al Fondului Monetar Internaţional atrage atenția asupra pericolelor pe care le reprezintă, în acest moment, rata inflației în plină ascensiune.

Aceasta organizație are de gând să ceară sporirea monitorizării dinamicilor inflaţioniste. Mai mult, va solicita autorităţilor să fie pregătite „să adopte măsuri decisive pentru a menţine stabilitatea preţurilor”.

Pericole din ce în ce mai mari, în plan inflaționist

Din nefericire, analiștii economici sunt mai pesimiști cu privire la valul inflaționist care macină regiunea în acest moment. Dacă înainte credeau că vorbim despre un fenomen temporar, acum se pare că datele problemei s-au schimbat, ceea ce stârnește mari îngrijorări. Practic, e posibil să scăpăm mai greu de inflație decât ne-am fi imaginat.

„Actuala creştere a inflaţiei încă este evaluată ca fiind determinată de factori temporari, dar acum pare mai puţin tranzitorie decât ne-am aşteptat anterior, iar riscurile la adresa perspectivelor privind inflaţia pe termen scurt sunt în creştere, într-un mare număr de ţări”, se arată în comunicatul IMFC.

Din nefericire, deși termenul „inflație” pare unul abstract și fără nicio legătură cu viețile noastre de oameni simpli, nu e deloc așa. Inflația înseamnă, pe scurt, creșteri de prețuri. Vedem deja pe viu acest fenomen, în costurile tot mai ridicate ale facturilor de energie electrică și gaze naturale, dar și în prețurile mai piperate la combustibil sau alimente.

Când inflația crește, cresc și prețurile, prin urmare, ceea ce cumpărai în urmă cu un an cu 100 de lei, nu vei mai putea achiziționa și acum, când e posibil să scoți din buzunar 120 sau chiar 130 de lei pentru aceleași bunuri sau servicii. Astfel, dacă autoritățile nu vor reuși să țină fenomenul sub control, inflația ne va sărăci în următorii ani.

Citește și: