Scandalul AstraZeneca nu s-a încheiat: cel mai recent mesaj al Uniunii Europene despre vaccin
După câteva săptămâni în care vaccinarea împotriva noului coronavirus s-a desfășurat fără probleme semnificative cu AstraZeneca, soluția de imunizare dezvoltată cu Oxford a mai primit o lovitură.
În prima parte a acestei săptămâni, mai multe țări importante, precum Canada, Germania, Franța și Spania au decis să limiteze utilizarea vaccinului de la AstraZeneca doar la anumite segmente din populație. Este vorba de cei cu risc crescut de infectare, precum vârstnici sau lucrători esențiali. Decizia a fost motivată, din nou, cu riscul de tromboză.
În consecință, Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Europa a spus miercuri că nu a identificat încă niciun factor de risc, cum ar fi vârsta, sexul sau antecedente de tulburări de coagulare a sângelui, pentru cazurile de tromboză raportate după inoculare cu vaccinul AstraZeneca COVID-19, relatează Reuters. EMA investighează 62 de cazuri la nivel mondial cu o afecțiune rară de coagulare a sângelui, care a determinat unele țări să limiteze utilizarea vaccinului COVID-19 al AstraZeneca, a declarat Emer Cooke.
Cu această ocazie, EMA a atras din nou atenția asupra faptului că beneficiile depășesc riscurile. În același timp, autoritatea de la nivelul Uniunii Europene nu a fost ignorantă și a avertizat că oamenii ar trebui să fie conștienți de „mica posibilitate” de apariție a cheagurilor rare de sânge și trebuie să solicite asistență medicală imediată în caz de simptome.
Spre deosebire de situația precedentă în care mai multe țări au întrerupt administrarea vaccinului de la AstraZeneca, EMA este deschisă la posibilitatea că ar putea exista o legătură între acest vaccin și tromboze, dar că, cel puțin momentan, ”o legătură de cauzalitate cu vaccinul nu este dovedită”. Investigațiile pe marginea subiectului continuă.
Dacă ai o curiozitate statistică pe marginea subiectului, șefa EMA, Emer Cooke, a spus că 62 de cazuri de tromboză sunt analizate la nivel mondial. Dintre acestea, 44 de cazuri au fost înregistrate în Spațiul Economic European dintr-un total de 9,2 milioane de persoane care au primit vaccinul în regiune.