Ce se întâmplă dacă refuzi rapelul cu AstraZeneca: autoritățile române îți dau două variante

Ce se întâmplă dacă refuzi rapelul cu AstraZeneca: autoritățile române îți dau două variante

Un număr foarte mare de români au început să refuze rapelul cu AstraZeneca. Din fericire, au alternative, iar acestea au fost detaliate de Valeriu Gheorghiță.

Responsabilul campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus din România a oferit mai multe alternative celor care fie refuză rapelul cu AstraZeneca, fie se confruntă cu o situație în care acesta ar putea deveni indisponibil. Ca referință, deși improbabilă, a început să se vehiculeze în spațiul public posibilitatea suspendării vaccinului produs de compania britanică.

Colonelul dr. Valeriu Gheorghiță a afirmat că cea mai bună soluție pentru românii care nu mai fac rapelul cu AstraZeneca ar fi să opteze pentru Johnson & Johnson. Respectivul vaccin nu vin sub forma a două doze, iar una este suficientă pentru a te proteja de forme grave de coronavirus.

„Sunt două opțiuni: fie vaccinarea cu Johnson care este același tip de vaccin, cu vector viral, fie vaccinarea cu vaccin pe bază de ARN mesager Pfizer sau Moderna. Întrebarea este dacă este suficientă o singură doză sau trebuie făcută o schemă completă în condițiile în care vorbim de Pfizer sau Moderna. Dacă vorbim de Johnson este suficientă o doză”, a spus Gheorghiță.

Nu este exclusă nici posibilitatea unui singur vaccin de la Pfizer sau Moderna, dar o astfel de decizie se va lua în urma unui test de anticorpi. Dacă există o cantitate mică de anticorpi, se poate recomanda o schemă completă de vaccinare formată din două doze.

Cu o zi înainte, la Antena 3, Gheorghiță a afirmat că o perioadă între 4 și 8 săptămâni ar trebui să fie rezonabilă pentru reluarea procesului de vaccinare, după ce l-ai întrerupt. „Schema recomandată de vaccinare sugerează cât se poate de clar menţinerea aceluiași tip de vaccin şi pentru cea de-a doua doză. Din punct de vedere medical, nu anticipăm probleme de siguranţă suplimentare sau date care să reducă protecţia pe care persoana respectivă o poate obţine prin vaccinare.

În ceea ce priveşte vaccinul de la AstraZeneca, este greu să anticipăm intervalul corespunzător de timp după care ar trebui să facem, dacă decidem şi dacă se va recomanda acest lucru, o a două doză dintr-un alt vaccin”, a declarat Gheorghiţă, întrebat după cât timp poate relua cineva schema de vaccinare, dacă refuză rapelul cu serul AstraZeneca.