S-a schimbat legea în România pentru toți șoferii: ce se întâmplă cu înmatricularea, vânzarea, omologarea

S-a schimbat legea în România pentru toți șoferii: ce se întâmplă cu înmatricularea, vânzarea, omologarea

Anul care stă să se încheie a adus o serie importantă de modificări legislative pentru șoferii din România. Vizate de schimbări ale legislației au fost procedeele de vânzare, de omologare și de înmatriculare a vehiculelor.

Dacă până acum nu te-ai pus la punct cu noua legislație privind aceste proceduri, trebuie să reții câteva elemente importante, care te vor ajuta să gestionezi mai ușor situațiile care pot apărea, în calitate de proprietar al unui vehicul.

Ce s-a schimbat în legislație

Concret, privind înmatricularea vehiculelor de exemplu, trebuie să știi că aceasta se poate face în mai multe orașe, nu doar în reședințele de județ. Conform explicațiilor avocatnet.ro, șoferii au acum la dispoziție nu mai puțin de 26 de sedii în care pot realiza înmatricularea unui vehicul în țara noastră. „Pot face asta la 26 de sedii secundare ale serviciilor județene de înmatriculări, ce au fost deschise în mai multe orașe din țara noastră, nu numai la sediile principale din municipiile reședință de județ”, potrivit sursei citate.

În privința schimbărilor apărute cu privire la omologarea mașinilor, șoferii din țara noastră trebuie să știe că vehiculele care vor fi asamblate în afara sediilor de fabricație definite în certificatul de omologare de tip al întregului vehicul nu vor fi considerate ca fiind conforme cu tipul omologat și nu vor putea fi introduse pe piață. Sursa citată mai precizează că vânzătorii nu pot să mai mențină acele informații sau să vândă vehicule ce au fost constatate ca fiind neconforme de către RAR.

În cele din urmă, trebuie amintite și modificările legislative ce au survenit în anul curent, cu privire la procedura de vânzare-cumpărare a mașinilor. Mai exact, contractul de vânzare va putea fi încheiat electronic și trimis online autorităților. Este un pas important făcut de autoritățile române pentru digitalizarea serviciilor de acest tip. Se urmărește eficientizarea acestor proceduri și simplificarea lor, astfel încât șoferilor să le fie cât mai ușor în procedura lor.

Citește și: