S-a schimbat înmatricularea în România: mașinile electrice, primele vizate. Până și trotinetele electrice au reguli noi

S-a schimbat înmatricularea în România: mașinile electrice, primele vizate. Până și trotinetele electrice au reguli noi

Guvernul a decis aseară o serie de schimbări importante legate de mașinile electrice, trotinetele electrice și nu numai. Ca referință, actul guvernamental reglementează particularitățile de aplicare ale unor reguli detaliate anul trecut.

„Principalele reguli de circulație aplicabile conducătorilor de trotinete electrice constau în obligativitatea de a circula numai pe pista pentru bicicletă atunci când aceasta există, fiind interzisă circulația acestora pe trotuar. Acestea trebuie conduse numai pe un singur rând atunci când circulă pe drumurile publice, iar conducătorii de trotinete electrice au obligația de a avea asupra lor actul de identitate”, anunță Ministerul Afacerilor Interne.

Ce se întâmplă cu trotinetele electrice în România, dar cu mașinile electrice

De acum înainte, se interzice prin lege circularea cu trotinetele electrice sub influența băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive. În plus, nu mai ai voie să circuli cu trotinetele când partea carosabilă este acoperită de polei, gheață sau zăpadă. Totodată, este interzisă circulația cu trotineta electrică fără a menține contactul cu solul sau atunci când nu sunt respectate condițiile tehnice minime pe care trebuie să le îndeplinească. Față de regulile impuse conducătorilor de biciclete, schimbarea direcției de mers la trotinete se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea.

„În ceea ce privește condițiile tehnice pentru trotinetele electrice, acestea trebuie să fie dotate cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție, respectiv cu un dispozitiv de frânare eficace și să fie dotate cu sistem de avertizare sonoră, echipate, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, cu lumini și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant. De asemenea, trotinetele electrice trebuie să fie echipate cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu”, arată sursa citată.

În ceea ce privește mașinile electrice, prin aceeși hotărâre de guvern se introduc plăcuțele cu numărul de înmatriculare cu litere și cifre de culoare verde pentru autovehiculele care utilizează combustibili alternativi și se reglementează unele proceduri administrative în domeniul circulației rutiere (spre exemplu: procedura privind implementarea punctelor-amendă, procedura de urmat în situația în care conducătorul de vehicul nu are asupra sa certificatul de înmatriculare/ înregistrare sau permisul de conducere, circuitul proceselor-verbale prin care s-au aplicat numai sancțiuni contravenționale principale etc.).

Citește și: