Schimbarea care afectează toți șoferii români de mașini electrice și hibrid: ce sunt numerele verzi

Schimbarea care afectează toți șoferii români de mașini electrice și hibrid: ce sunt numerele verzi

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că mașinile electrice vor avea numere de înmatriculare verzi, iar acestea vor funcționa ca un „pașaport verde”, aducând beneficii proprietarilor.

Oficialul a spus că există un proiect în acest sens, agreat de Ministerul Mediului cu cel al Afacerilor Interne.

„Am făcut această propunere, iar MAI și domnul ministru Bode susțin această inițiativă. Guvernul va aproba schimbarea numerelor pentru mașinile nepoluante. Mai mult ca sigur, vor fi numere cu cifre și litere verzi pe fundal alb. Eu propusesem invers – fundal verde, cu litere albe. În curând vom avea și legislație. În momentul respectiv o să fie mult mai ușor să acordăm facilități acelor mașini, în București sau în marile orașe – începând de la parcare, accesul în anumite zone – pentru că majoritatea acestor orașe vor trebui să limiteze în anumite zone accesul mașinilor poluante. Acel număr verde va fi ca un pașaport verde pentru cel care a găsit soluția și a avut voința de a contribui prin exemplul personal la reducerea poluării”, a declarat ministrul în cadrul conferinței Green Report „Mobility and The City”.

Mașinile electrice sunt scumpe în România

Oficialul a mai spus că și Ministerul Mediului se află în curs de a achiziționa două mașini electrice și că personal se află într-un proces de testare a mai multor modele. El a subliniat că prețurile sunt în continuare mari, dar că există totuși o tendință de scădere a acestora.

“Sunt într-o perioadă de căutare și am testat mai multe mașini electrice. Până la testare aveam un model hibrid. Modelul pe care l-am testat este unul extraordinar, este și destul de scump, dar așa sunt modelele noi. Este un pas important pentru societate și pentru cei care încearcă să rupă impactul asupra mediului, mai ales în marile orașe”, a completat ministrul.

Cu toate acestea, România trebuie să investească și în stații de încărcare, altfel degeaba există mașini electrice daca nu ai unde să le încarci.

Citește și: