S-a aflat adevărul. Pe piață sunt și mai multe măști neconforme vândute românilor

S-a aflat adevărul. Pe piață sunt și mai multe măști neconforme vândute românilor

Se pare că pandemia conturează cadrul ideal pentru fel și fel de escrocherii. S-a descoperit că romanilor le sunt vândute foarte multe măști anti-Covid-19 neconforme.

Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor atrage atenția asupra faptului că Sistemul de alertă rapidă al Uniunii Europene – RAPEX a aprobat încă trei notificări date de România în ce priveşte alertele de măşti neconforme de pe piaţă.

Sesizările au fost emise de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Concret, spune ANPC, s-au descoperit noi cazuri în care românilor le sunt vândute măști care nu protejează împotriva infecției cu noul coronavirus, deși sunt comercializate sub această eticheta.

Măştile neconforme se comercializau sub brandurile Elmed, Ouke şi Maiken, acestea din urmă fiind destinate copiilor.

ANPC: „Suntem extrem de vigilenţi”

Autoritățile susțin că nu tolerează astfel de practici care pun în pericol sănătatea publică și riscă să pericliteze efortul general al autorităților sanitare în lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

De asemenea, ANPC transmite că se află în permanentă alertă, iar produsele destinate protecției sanitare reprezintă o prioritate în această perioada.

„Avem toleranţă zero faţă de practicile incorecte ale unora dintre operatorii economici. Suntem extrem de vigilenţi în toate cazurile care prezintă un pericol potenţial pentru viaţa şi sănătatea consumatorilor români”, a declarat Claudiu Dolot, preşedintele ANPC.

Masca protectie tipuri neconforme pericol Romania

ANPC lansează un avertisment către comercianți

Comercianții sunt avertizați de ANPC să verifice calitatea produselor înainte de a o pune pe piață, spre vânzare.

ANPC le recomandă comercianților să verifice site-urile ANPC şi pe cel al Comisiei Europene pentru a se asigura că acestea nu figurează la capitolul „produse interzise comercializării”. Doar respectându-se acești pași, spun inspectorii ANPC, actul comercial se desfășoară în rigorile legii și respectă totodată și drepturile consumatorilor români.

Până în prezent, România a ridicat 25 de astfel de sesizări de neconformitate a produselor de protecție sanitară comercializate pe piața internă.