26 apr. 2021 | 20:24

Roverul Perseverance a creat oxigen pe Marte. Ce înseamnă acest lucru pentru viitorul omenirii pe Planeta Roșie

ACTUALITATE
Roverul Perseverance a creat oxigen pe Marte. Ce înseamnă acest lucru pentru viitorul omenirii pe Planeta Roșie

Un dispozitiv de pe roverul NASA Perseverance a reușit să facă oxigen din dioxidul de carbon găsit în atmosfera Planetei Roșii. Dispozitivul, de mărimea unui prăjitor de pâine, numit Moxie, a creat cinci grame de gaz, adică atât cât ar avea nevoie un astronaut să respire zece minute, conform NASA.

Atmosfera de pe Marte are 96% dioxid de carbon și doar 0,13% oxigen, față de Pământ, care are 21% oxigen.

Planul NASA este că viitoarele misiuni umane ar lua versiuni extinse ale lui Moxie pe Planeta Roșie, mai degrabă decât să încerce să transporte de pe Pământ tot oxigenul necesar pentru a îi susține în viață.

Oxigenul este, de asemenea, o parte integrantă a chimiei care propulsează o rachetă. Impulsul se realizează prin arderea unui combustibil în prezența unui oxidant, care ar putea fi simplul oxigen.

Moxie este capabil să “dezbrace” atomii de oxigen din moleculele de dioxid de carbon, care sunt alcătuite dintr-un atom de carbon și doi atomi de oxigen. Produsul rezidual este monoxidul de carbon, care este ventilat în atmosfera marțiană.

Echipa NASA din spatele lui Moxie rulează unitatea în diferite moduri pentru a descoperi cât de bine funcționează. Așteptarea este că poate produce până la zece grame de oxigen pe oră.

Metoda prin care roverul Perseverance al NASA a produs oxigen pe Marte

„Moxie nu este doar primul instrument care produce oxigen pe o altă planetă, dar  este prima tehnologie de acest gen care va ajuta viitoarele misiuni să supraviețuiască pe Marte, folosind elemente ale mediului altei planete, cunoscut și sub numele de utilizare a resurselor, a declarat Trudy Kortes, directorul demonstrațiilor tehnologice din cadrul Direcției Misiunii Tehnologice Spațiale a NASA.

Astfel, aflăm că este nevoie de regolit, substanța pe care o găsești pe Pământ, și îl apoi introduc printr-o fabrică de procesare, transformându-l într-o structură mare sau luând dioxid de carbon – cea mai mare parte a atmosferei – și transformându-l în oxigen. Acest proces ne permite să convertim aceste materiale abundente în lucruri utilizabile: propulsor, aer respirabil sau, combinat cu hidrogen, apă.

Mini-elicopterul a făcut istorie prin efectuarea primului zbor motorizat și controlat de un avion pe altă planetă.

Deși nu pare impresionant, pentru a doua sa ieșire, elicopterul s-a ridicat la cinci metri deasupra solului, s-a deplasat lateral cu doi metri, s-a rotit, a făcut câteva fotografii și apoi a revenit la locul de decolare, pentru a ateriza și a se întoarce la roverul Perseverance.

Astăzi, elicopterul Ingenuity a efectuat al treilea zbor pe Marte, „mai repede și mai departe”, conform NASA. Zborul a fost filmat de camera roverului Perseverance, la bordul căruia micul elicopter a ajuns pe Planeta Roșie.