Românii și mașinile electrice: până la finele anului, vom depăși un prag important

Românii și mașinile electrice: până la finele anului, vom depăși un prag important

Românii încep să cocheteze din ce în ce mai mult cu mașinile electrice, aceasta este realitatea din piața auto autohtonă. În conformitate cu trendul global pe marginea subiectului, este însă interesant să vezi câți români s-au grăbit să adopte energia verde pentru autoturismele din dotare.

Lektri.co a publicat de curând o analiză foarte interesantă în ceea ce privește afinitatea conaționalilor noștri pentru mașini electrice. Cu această ocazie, am aflat că, înainte de finele acestui an, vom avea pe meleaguri mioritice nu mai puțin de 10.000 de mașini electrice înmatriculate.

Cât de populare sunt mașinile electrice în România

În intervalul ianuarie – octombrie 2021, s-au înregistrat 3018 vehicule electrice noi în România. Cu această valoare, s-a depășit totalul înmatriculărilor de electrice din 2011 până în 2019. La această oră, în țara noastră, circulă în mod oficial aproximativ 9070 de vehicule electrice, în timp ce experții din domeniu sunt optimiști că se va depăși pragul de 10.000 de unități înainte de finele anului.

Ca referință, în primele zece luni, s-a înregistrat o creștere pe marginea acestui subiect de 52% față de aceeași perioadă a anului precedent. Cele mai mari creșteri comparative s-au văzut în martie, aprilie, august și octombrie, de peste 70%. Octombrie a fost cea mai bună lună din an pentru acest domeniu, cu 783 de noi înmatriculări, dintre care 17 au fost autotutilitare LCV. Luna cu pricina a mai fost depășită în trecut doar de decembrie 2020, cu 4 unități.

„Dacă analizăm datele din ultimul deceniu, observăm o creştere fulminantă a vânzărilor de vehicule electrice în ultimii doi ani, în ciuda pandemiei şi a încetinirii economice ulterioare. Unul dintre factorii care au accelerat adoptarea EV este reprezentat de noile tehnologii inovatoare de care dispunem astăzi, respectiv încărcarea rapidă şi inteligentă. Perspectivele pe această piaţă rămân în continuare foarte promiţătoare, datorită ritmului rapid al inovaţiei din domeniu”, a declarat Claudiu Suma, CEO LEKTRI.CO.

Dacia Spring se află pe primul loc în 2021 în topul mașinilor electrice înmatriculate în România în 2021, cu 65 de înmatriculări. Tesla Model 3 s-a remarcat în octombrie cu 64 de unități înmatriculate, urmată de Hyundai Kona cu 56 de unități, Volkswagen ID.3 cu 53 de exemplare, Renault Zoe și VW e-UP, ambele cu 48 de autoturisme înmatriculate. Noi intrate în top cu Hyundai Ioniq 5 cu 4 unități și Tesla Model Y cu 2 unități.

Pe zona mașinilor electrice de top, avem 37 de înmatriculări în octombrie, după cum urmează: 10 Mercedes-Benz (7 EQC 400 4Matic şi 3 EQV), 7 Porsche Taycan (din care 5 sunt 4S), 7 BMW IX3, 6 Ford Mustang Mach-E, 5 Audi E-Tron şi 2 Jaguar I-Pace.

Citește și: