Românii preferă să se deplaseze cu mașina personală: care sunt alternativele

Românii preferă să se deplaseze cu mașina personală: care sunt alternativele

Pentru cei mai mulți români, mașina personală rămâne principala preferință pentru transport. În momentul acesta, ea reprezintă singura care ne oferă siguranța de care aven nevoie. Totuși, pe viitor, va trebui să ne schimbăm modul de gândire, deoarece nu este un mijloc de transport care să ne protejeze, pe termen lung.

Pentru sănătatea noastă, va trebui să luăm în considerare și alternativele de transport care există. În acest sens s-a realizat un studiu numit ”The 2021 Digital Auto Report”. El arată că mașina personală va rămâne în topul preferințelor pentru mobilitate, ale consumatorilor din Uniunea Europeană. După pandemie, în schimb, modalitățile alternative de transport își vor reveni. Ei estimează că cel mai puternic avans va fi pentru platformele de car sharing și închirieri.

Prognoza celor care au efectuat studiul este că platformele de car sharing și închirieri vor avea o cotă de piață de 10% în 2025, comparativ cu 6% cât este acum. În 2035, se preconizează a fi 21%. Platformele afectate de pandemie, cum sunt  Uber sau Bolt, își vor reveni mai greu. Ele vor avea o creștere de doar 23% în 2025 față de 2%, cât au acum.

După pandemie, vom  mai merge cu mașină personală?

De asemenea, se crede că utilizarea mașinii personale ar urma să scadă de la 92% în acest an, la 87% în 2025 și 72% în 2035. ”Consumatorii sunt tot mai preocupați pentru sănătatea și siguranța lor și vor continua să folosească mașina personală pentru a se deplasa și după pandemie. Iar această tendință se reflectă și în cifre, piața la nivelul UE înregistrând, potrivit ACEA, o creștere cu peste 11% în ianuarie-august, față de perioada similară din 2020, în pofida problemelor cauzate de lipsa unor componente.

România se înscrie în trend, cu un avans al vânzărilor de 7% în perioada amintită, impulsionate și de programul Rabla. Totuși, chiar dacă mașina personală rămâne pe primul loc în topul preferințelor de mobilitate, vedem perspective pozitive pentru alternativele de mobilitate, în special pentru platformele de car sharing, care închiriază și mașini electrice, dar și pentru utilizarea bicicletei sau mersul pe jos”, a declarat Daniel Anghel, Partener și Lider pentru industria Auto în cadrul PwC România.

Citește și:
Etichete: