Românii își vor putea lua adio de la decedații de Covid în condiții civilizate: ce se schimbă

Românii își vor putea lua adio de la decedații de Covid în condiții civilizate: ce se schimbă

Înmormântările decedaților de Covid-19 în pandemie au fost terifiante, cu formalități infime, un număr foarte mic de persoane și cât se poate de puțin tradiții creștine. Situația se pare totuși că se va remedia.

La începutul pandemiei, când cercetătorii și autoritățile nu știau prea multe detalii despre boală și modul de transmitere, au luat niște măsuri destul de radicale pentru a preveni îmbolnăvirea membrilor familiei la înmormântare. Nici un membru al familiei nu interacționa cu decedatul, în niciun stadiu al procesiunii. Acesta era adus la groapă de oameni în costume de protecție, îngropat cu membrii familiei aflați la distanță foarte mare, în timp ce preotul susținea o slujbă de câteva cuvinte, departe de tradițiile uzuale pentru acest tip de eveniment.

Lucrurile s-ar putea remedia în curând. Secretarul de stat Raed Arafat a spus că regulile de înmormântare a persoanelor decedate de Covid vor fi relaxate, astfel încât înmormântările să se facă în conformitate cu ritualurile creștine. ”Este un ordin emis de Ministerul Sănătății la începutul pandemiei, dar care acum trebuie ajustat. Am înțeles că nu Institutul, ci comisia de Medicină Legală nu ar fi fost de acord, dar trebuie verificat, nu știu”, a declarat Raed Arafat într-o intervenție de la Antena 3.

Pentru schimbarea formalităților, au fost necesare numeroase discuții cu diverse autorități din România, inclusiv INSP. Concluzia generală a fost că regulile de înmormântare din țara noastră pentru persoanele decedate de Covid trebuie modificate, ar trebui să fie mai permisive.

”Au fost două discuții. La solicitarea Secretariatului de Stat pentru Culte am avut o discuție chiar la noi la Ministerul de Interne cu reprezentanții cultelor și cu colegii de la Ministerul Sănătății şi finalul discuției a fost că toată lumea este de acord, inclusiv INSP, că trebuie modificată această regulă. Trebuie modificată regula înmormântării, să devină mai permisivă, ca lumea să poată să facă ritualul cum cer obiceiurile, respectând unele reguli mai simple sanitare.

Acest lucru a plecat de la discuția respectivă că urmează să se discute pentru modificarea ordinului. Acolo s-a ajuns în comisii și nu mai intru în amănunte, au fost întârzieri. La întâlnirea cu cultele, la Guvern, această problemă a fost ridicată. Au cerut să se emită ordinul de modificare să modifice regulile foarte stricte către niște reguli mai permisive”, a spus Raed Arafat.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: