19 aug. 2021 | 16:15

Românii dau o avere pe curent: de ce avem cel mai mare preț din Europa

ACTUALITATE
Românii dau o avere pe curent: de ce avem cel mai mare preț din Europa

Din nou suntem fruntași la prețuri. România are cel mai mare preț spot al energiei electrice din Europa. Deși în factură nu plătim direct prețul spot, el se va reflecta într-o oarecare măsură. Miercuri acesta a fost tranzacționat cu 130 de euro/MWh. A fost cel mai mare preț din Europa și la același nivel cu Ungaria.

Problema e că, prețul spot devine din ce în ce mai important pentru factura noastră, a consumatorului final. Noi, consumatorii casnici vom plăti mare parte din energia electrică, fie că suntem pe piața concurențială fie că suntem în serviciu universal. Ambele sunt cumpărate din piața spot, unde prețurile sunt astronomice. Ultimele date lunare ne arată că în iulie prețul mediu spot a fost de 462 de lei. Acesta a fost  cel mai mare preț din istorie, de două ori și jumătate față de prețul din urmă cu an.

Cum ne afectează prețul pe noi?

Noi plătim un preț fix pentru consumul electricității pe perioada contractuală. Contractele consumatorilor din serviciul concurențial expiră într-un an, iar a celor din serviciul universal  în 1 ianuarie 2022. Dar, după ce acestea expiră vom avea parte de prețuri mult mai mari.

Furnizorii mari, cum sunt Enel, Electrica, CEZ și E.On, au cumpărat 1.824 GWh de pe piețele centralizate. Energia cumpărată acum va fi livrată în viitor. În același timp, ei au vândut în piețele de contracte bilaterale, 140 GWh.

Așadar, rămân achiziții nete, pentru clienții lor, de 1.684 GWh din PCC și 714 GWh din PUZ. Cei patru mari furnizori au vândut clienților finali, casnici și noncasnici, 2.441 GWh de energie electrică.

Deci, aproape 30% din consumul clienților lor finali a fost asigurat cu energie. Doar că este din cea cu prețuri exorbitante. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei nu prezintă în raportări costurile totale de achiziție pe care le au cei patru. Dar, o face pentru consumul clienților aflați în serviciu universal. Ei sunt în marea lor majoritate clienți casnici.