26 feb. 2021 | 09:59

Românii care au dat lovitura în plină criză: cum s-au îmbogățit zeci de mii de oameni și o poți face și tu

CHESTII
Românii care au dat lovitura în plină criză: cum s-au îmbogățit zeci de mii de oameni și o poți face și tu

Bursă de Valori Bucureşti, opera­torul pieţei de capital din România, a transmis de curând ultimele date privind activitatea curentă. Vobrim despre un record de investitori români, dar și despre câștiguri frumoase înregistrate de aceștia, la listarile bursiere.

La finele lunii decembrie 2020, Bursa de Valori București avea 65.637 de investitori, în creştere cu 7,2% sau 4.400 de investitori faţă de T3/2020, conform datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI).

Numărul de investitori la BVB a ajuns la cea mai ridicată valoare din T4/2016 (66.493) încoace, arată cifrele oficiale.

“Pe parcursul anului 2020 circa 12.000 de investitori au început să tranzacţioneze la bursa de la Bucureşti, în contextul în care preţurile scăzute au fost văzute ca oportunităţi, iar brokerii au început să permită deschiderea de conturi online chiar şi cu un selfie cu buletinul”, arată ZF.

Pe întreg anul 2020, Bursa de Valori București a raportat un profit net de 6,26 milioane de lei,  în scădere cu 7% faţă de anul precedent, însă surpriza acum vine: deși profitul a fost în scădere, veniturile au crescut exponențial. Astfel, pentru 2020, BVB a raportat venituri mai mari cu 21%, la 42 mil. lei.

La nivel individual Bursa de Valori Bucureşti (BVB), societate listată şi compania mamă a grupului, a avut un profit net de 9,12 mil. lei, plus 31% şi venituri de 26,7 mil. lei, plus 35% faţă de anul precedent, arată datele ZF.

BVB, start optimist în 2021

Cifrele optimiste se întind și pe prima parte a anului 2021. Toți indicii Bursei de Valori București (BVB) au încheiat prima luna din acest an în teritoriu pozitiv.

Piața de capital a crescut cu peste 5% luna trecută prin prisma indicelui BET-TR, care a atins un nou nivel record de 17.500 de puncte. Totodată, lichiditatea la nivelul tuturor instrumentelor financiare a trecut pragul de 1 miliard de lei, +6% comparativ cu ianuarie anul trecut.

“Avantajele listarii pe bursă a companiilor sunt multiple. Piața de capital asigură, prin regulile impuse de guvernanță corporativă, o transparență crescută în modul în care companiile listate își desfășoară activitatea, un management performant care răspunde în fața acționarilor, dar și o evaluare corectă a companiilor dictată de cerere și ofertă.

Pentru bugetul de stat, prezența companiilor de stat pe bursă poate crea oportunități de realizare a unor fluxuri suplimentare de bani către buget.

În același timp reduce și presiunea de a asigura eventuale finanțări de la buget pentru că piața de capital oferă posibilitatea companiilor de a se finanța prin emiterea de acțiuni sau obligațiuni care să acopere necesarul de investiții pentru a permite companiilor românești să se dezvolte.

Pentru români, creșterea numărului de companii listate la bursă înseamnă o participare sporită la activitatea economică a României, fie prin investiții directe cumpărând acțiuni la aceste societăți, fie prin investiții indirecte, cum ar fi fondurile de investiții sau fondurile de pensii, mai ales că 7,6 milioane de salariați români contribuie la fondurile de pensii Pilon II”, susține Adrian Tănase, CEO BVB.