Românii au stat acasă de sărbători: care este motivul și cum a fost afectată industria HoReCa

Românii au stat acasă de sărbători: care este motivul și cum a fost afectată industria HoReCa

Pandemia, dar și scumpirile au afectat sărbătorile de iarnă de anul acesta. Românii au stat acasă de Crăciun și acest lucru a afectat industria HoReCa.

Patronatele din turism spun că doar puțin peste jumătate din numărul de locuri au fost ocupate în stațiunile de munte de Crăciun.

După ce au făcut calculele, antreprenorii au constatat că au încasări mai mici cu 60% față de anii dinaintea pandemiei. Pe lângă teama de infectare cu virusul care încă nu ne-a dat pace, scumpirile din ultima vreme i-au determinat pe turiști să fie mult mai cumpătați.

Românii nu mai vor stațiuni aglomerate

Alt motiv pentru care românii au preferat să stea acasă de sărbători este că au fost prea puține zile libere.

Clienții au preferat hotelurile de trei și patru stele care, care, pe lânga masă și cazare, oferă turiștilor și alte facilități pentru petrecerea timpului liber. Clienții le-au ales tocmai ca să nu fie nevoiți să cheltuiască bani în plus pentru distracție.

Marja de profit s-a micșorat simțitor chiar și la hotelurile cu grad de ocupare ridicat, din cauza scumpirilor din ultima vreme. Cu facturi mai mari acasă, turiștii au devenit și ei mai cumpătați. Mulți turiști nu mai intră în restaurant ca să ia masa și se multumesc cu o gustare pe pârtie.

„Gradul de ocupare în stațiuni, în ceea ce privește cazarea, a fost relativ mic, în jur de 60% față de alți ani, când de Crăciun aveam 80-85%. De asemenea, Moș Crăciun nu a mai fost foarte darnic cu zilele libere și din această cauză, pentru două sau trei zile, nu au mai plecat de acasă concetățenii noștri”, a spus Dragoș Răducanu, Federația Patronatelor din Turism.

Cei din industria HoReCa speră ca măcar de Revelion oamenii să aleagă să nu petreacă acasă. Ei estimează că atunci vor fi ocupate 85 % din locurile de cazare.

Deși, și aici intervine o problemă: în ultimul timp, conform sondajelor, românii preferă destinațiile mai neaglomerate, cabane și vile izolate, de teama infectării cu Covid.

Citește și: