21 sept. 2021 | 09:30

România, țara managerilor absolvenți cu un milion de firme închise: cum am ajuns în stadiul ăsta

ACTUALITATE
România, țara managerilor absolvenți cu un milion de firme închise: cum am ajuns în stadiul ăsta

Pe hârtie, România a ieșit din comunism în urmă cu 30 de ani. Imediat după, românii au îmbrățișat democrația cu două mâini și mulți dintre ei s-au grăbit să-și deschidă firme. ”Grăbit” este cel mai potrivit cuvânt, pentru că prea puțini știau ”cu ce se mănâncă” administrarea unei afaceri. Nu au ajutat nici valurile de promoții de manageri ieșite de pe băncile facultăților.

În ultimii 30 de ani, în România, au fost închise din varii motive peste un milion de firme. Este vorba de 1.056.574 de afaceri închise, radiate în capitalism, conform unei analize efectuate de Termene.ro.

Dacă s-ar face o comparație pornind de la acest criteriu, probabil că ne-am afla pe primul loc în Europa. Din păcate, nu avem acces la astfel de date pentru fiecare țară a blocului comunitar. Principalul motiv pentru acest dezastru este lipsa educației financiare, lipsa valorilor de business, dar și deschiderea românilor către mișculații financiare. Deschid o firmă, o îngroapă în datorii, declară falimentul, mai deschid una, etc.

România, țara cu un milion de firme închise

În medie, în România, se închid anual 34.000 de firme. În ultimii ani, însă, valoarea cu pricina a explodat. În 2019, s-au închis 230.330 de firme, în timp ce în 2006 s-au închis 135.875 de firme, iar în 2002 discutam de doar 109.039. Cu alte cuvinte, închiderea firmelor a devenit o formalitate banală sau, mai grav, o banalitate.

„Principalul obstacol pe care îl întâmpină antreprenorii atunci când vor să-şi crească propria afacere este lipsa educaţiei, care este pe primul loc în continuare, urmată de accesul la finanţare şi lipsa oamenilor buni. De aceea, avem nevoie de cursuri despre cum se conduc şi se cresc afaceri în mod profesionist, fără micromanagement şi fără sacrificii. În opinia mea, 25% dintre firmele închise în România ar fi putut supravieţui dacă fondatorii ar fi avut acces la resurse educaţionale şi astăzi am fi avut 250.000 de firme sănătoase în plus pe piaţa locală”, a declarat Adrian Dragomir, Business Innovation Consultant şi co-fondator Termene.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele