România, în topul UE: la ce suntem campioni europeni și cum ne afectează

România, în topul UE: la ce suntem campioni europeni și cum ne afectează

Suntem campioni europeni la inflație. Și asta chiar ar trebui să ne îngrijoreze. Iată cum stă România la acest capitol.

În timp ce actualul premier încă în funcție Florin Cîțu laudă românii pe pagina sa de Facebook pentru cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul III din acest an, nu zice nimic de inflație.

În acest context, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a crescut în luna octombrie până la 4,4%, de la 3,6% în luna septembrie. Țările membre cu cele mai ridicate rate sunt Lituania (8,2%), Estonia (6,8%), Ungaria (6,6%) şi România (6,5%), arată datele publicate de Eurostat.

România, campioană la inflație

Comparativ cu situaţia din luna septembrie 2021, rata anuală a inflaţiei a crescut în toate cele 27 de state membre, însă cele mai mari majorări au fost înregistrate în Belgia (1,8 puncte procentuale), Lituania (1,7 puncte procentuale), Spania (1,4 puncte procentuale) şi România (1,3 puncte procentuale, de la 5,2% până la 6,5%).

De asemenea, datele Eurostat mai arată că în zona euro, rata anuală a inflaţiei a crescut până la 4,1% în luna octombrie, de la 3,4% în septembrie.

Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea energiei, unde s-a înregistrat o creştere de 2,21 puncte procentuale, urmată de preţurile la servicii care au înregistrat o creştere de 0,86 puncte procentuale.

Totuși, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation) în zona euro, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a crescut cu 0,3% de la o lună la alta şi cu 2,1% în ritm anual.

Mai mult, un indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări, a crescut cu 0,3% de la o lună la alta şi cu 2% în ritm anual. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a urcat la 7,9% în luna octombrie 2021, de la 6,3% în septembrie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 11,39%, mărfurile alimentare cu 5,25%, iar serviciile cu 3,96%.

Rata anuală a inflaţiei în luna octombrie 2021 comparativ cu luna octombrie 2020 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 6,5%.

Citește și: