Unde se situează România la inflație, în Europa: cum te afectează în mod direct

Unde se situează România la inflație, în Europa: cum te afectează în mod direct

Iată unde se situează România la inflație, în contextul crizei economice cauzate de pandemia Covid. Te afectează în mod direct.

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a urcat în iulie la 2,5%, de la 2,2% în luna precedent. Țările membre cu cele mai ridicate rate sunt Estonia, Polonia, Ungaria, Lituania şi România, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), informează Economica.

Unde ne situăm la inflație, în UE

Comparativ cu situaţia din iunie 2021, rata anuală a inflaţiei a scăzut în nouă state membre, a rămas stabilă în două şi a crescut în 16 ţări. În rândul acestora din urmă se regăseşte şi România, unde rata anuală a inflaţiei a urcat până la 3,8% în iulie, de la 3,5% în iunie. Comparativ, în iulie 2020 rata anuală a inflaţiei în România era de 2,5%.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei în UE au fost înregistrate, luna trecută, în Estonia (4,9%), Polonia şi Ungaria (ambele cu 4,7%), Lituania (4,3%) şi România (3,8%). Cele mai scăzute, în Malta (minus 0,3%), Grecia (0,7%) şi Italia (1%).

Datele Eurostat mai arată că în zona euro rata anuală a inflaţiei a crescut în iulie la 2,2%, de la 1,9% luna precedentă. În iulie 2020, rata anuală a inflaţiei în zona euro era de 0,4%.

Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea energiei, unde s-a înregistrat o creştere de 1,34 puncte procentuale, urmată de alimente, băuturi alcoolice şi ţigări (0,35 puncte procentuale), servicii (0,31 puncte procentuale) şi bunurile industriale neenergetice (0,17 puncte procentuale).

Luna trecută, după o procedură de revizuire strategică de 18 luni, Banca Centrală Europeană a anunţat modificarea ţintei sale de inflaţie la 2% pe termen mediu. A renunțat la precedenta formulare potrivit căreia BCE miza pe o ţintă de inflaţie „mai mică, dar apropiată de 2%”, care a creat impresia că instituţia de la Frankfurt este mai preocupată de o creştere a preţurilor peste ţinta sa, decât de una mai mică.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: