10 mai 2021 | 14:33

Rivalul Bitcoin care vine tare din spate: la cât a ajuns Ether

ACTUALITATE
Rivalul Bitcoin care vine tare din spate: la cât a ajuns Ether

Ether e doua cea mai valoroasă criptomonedă a lumii și vine tare din spate, în urma Bitcoin.

Ether e a doua cea mai valoaroasă monedă virtuală, după Bitcoin, dar pare că recuperează rapid diferența. În ciuda declarațiilor făcute de Elon Musk, care au produs o ușoară panică în rândul investitorilor care vedeau scăderi ale valorilor, criptomoneda asociată platformei Ethereum a crescut.

A bifat un salt de 7 procente în ultimele 24 de ore și a ajuns la un record: peste 4.000 de dolari.

Ether vine tare în spatele Bitcoin

Un Ether valora luni 4.141,99 dolari, astfel că valoarea totală de piață a ajuns la 476,3 miliarde dolari.  Întreaga piață a criptomonedelor este evaluată în prezent la 2.500 miliarde dolari, potrivit CoinMarketCap.

Moneda are și o particularitate. E strâns legată de platforma pe care dezvoltatorii pot construi aplicații, iar interesul pentru ea a crescut și datorită celor de tipul „decentralized finance”, sau DeFi, servicii financiare bazate pe tehnologia blockchain care, teoretic, ar putea ocoli băncile.

“Mii de dezvoltatori construiesc aplicații care recreează produsele financiare tradiționale în moduri descentralizate, pe baza Ethereum, și tot mai mulți utilizatori interacționează cu aceste aplicații, ceea ce necesită ETH (ether) pentru efectuarea tranzacțiilor,” a explicat Sergey Nazarov, de la Chainlink.

Ethereum are propriul software de tip open-source, bazat pe tehnologia blockchain. Moneda o mai poți întâlni și sub numele de Ether, iar sistemul software din spatele ei e menit să se ducă dincolo de ceea ce poate mina Bitcoin și atunci nu e doar o simplă criptomonedă.

Cu alte cuvinte, în cazul Ethereum nu există un număr finit.

Ethereum a fost lansat în 2015.

Piața criptomonedelor i-a făcut până și pe cei mai sceptici să se uite cu atenție către aceste active digitale. Unii chiar cred că se vor îmbogăți peste noapte, alții, pur și simplu, caută să speculeze momentul. Guvernele au venit deja cu diverse norme de reglementare, iar criptomonede ca Bitcoin, cea mai cunoscută dintre ele, a atras inclusiv atenția marilor investitori de pe Wall Street.

Unii cred insă că totul e doar o bulă speculativă.