04 iun. 2021 | 14:05

Riscul care se ascunde în iPhone 12: medicii cardiologi au publicat avertismentul

ACTUALITATE
Riscul care se ascunde în iPhone 12: medicii cardiologi au publicat avertismentul

Medicii cardiologi au descoperit riscul care se ascunde în iPhone 12, emițând un avertisment în acest sens tuturor utilizatorilor telefonului. Studiul acestora a demonstrat care este impactul telefonului în momentul în care este folosit.

AHA sau American Heart Asssociation au dezvăluit faptul că dispozitivele care folosesc tehnologia Apple MagSafe pot provoca intererențe atunci când sunt plasate deasupra pielii sau în imediata apropiere a dispozitivelor cardiace, precum stimulatoarele cardiace. Cercetătorii AHA au descoperit că „anumite dispozitive” din toate cele trei companii majore de dispozitive cardiace (Medtronic, Abbott și Boston Scientific) „s-au dovedit a avea susceptibilitate magnetică”.

„Studiul nostru demonstrează că modul de inversare a magnetului poate fi declanșat atunci când iPhone 12 Pro Max este plasat direct pe piele peste un dispozitiv cardiac implantabil și are astfel potențialul de a inhiba terapiile de salvare a vieții”, au scris cercetătorii în lucrare, care a fost publicată de AppleInsider.

Cercetătorii au testat efectul MagSafe asupra a 11 stimulatoare cardiace și defibrilatoare. Unele dintre acestea au fost implantate unor pacienți în timp ce altele au fost noi fără a fi ambalate în cutii. Plasarea telefonului iPhone deasupra pielii sau aproape de dispozitive ”a dus la interferențe magnetice identificabile clinic” în toate cele trei dispozitive implantate și în cazul a celor 8 din 11 dispozitive noi, în afara cutiei.

Răspunsul Apple cu privire la riscul în cazul iPhone 12

Apple afirmă într-o recomandare că iPhone 12 nu „prezintă un risc mai mare pentru interferența magnetilor în comparație cu iPhone-urile de generație mai veche”, publicat în Journal of the American Heart Association.

Interferențele potențiale ar putea apărea atunci când cineva așează un dispozitiv MagSafe într-un buzunar al hainei sau al cămășii deasupra pieptului, despre care cercetătorii spun că „poate duce la stimularea asincronă sau la dezactivarea terapiilor cardiace”. Un magnet extern suficient de puternic poate cauza probleme cu multe dispozitive electronice implantabile cardiace (CIED), astfel încât problema nu este exclusivă tehnologiei MagSafe.

Cercetătorii spun că descoperirile lor evidențiază „importanța conștientizării publicului cu privire la interacțiunea dintre CIED și un model de smartphone lansat recent, cu capacitate de încărcare magnetică. Deși site-ul web al Food and Drug Administration afirmă că telefoanele mobile nu prezintă un risc semnificativ pentru sănătatea pacienților cu aceste dispozitive” , recunoscând că anumite măsuri de precauție pot fi recomandabile.