20 nov. 2020 | 06:00

Cea mai nouă „combinație” a Apple: mârlănia din spatele încărcătorului MagSafe Duo

ACTUALITATE
Cea mai nouă

În cadrul conferinței de lansare pentru linia de terminale iPhone 12, oficialii Apple au detaliat o serie de accesorii MagSafe. Unele dintre ele au început să se comercializeze și nu sunt ce te aștepți.

În momentul în care Apple a anunțat încărcătoarele MagSafe pentru iPhone, acestea sunau destul de bine, chiar dacă reprezentau un handicap semnificativ în privința vitezei de încărcare față de soluții similare de la Huawei, Samsung, Xiaomi și alții. Îți cumpărai un încărcător MagSafe, mai dădeai banii și pe un încărcător de priză de 18W și aveai ocazia să-ți încarci magnetic telefonul tău iPhone 12 sau 12 Pro la 15W.

Pornind de la această premisă, ai fi crezut că orice încărcător certificat MagSafe, cel puțin cele de la Apple, îți oferă 15W. Nu este deloc așa. Până și foarte prețiosul încărcător MagSafe Duo, din imaginea de mai sus, care costă 130 de dolari în SUA, nu oferă 15W. În schimb, se rezumă la 14W, conform datelor oficiale publicate pe site-ul Apple.

Diferența de la 14W la 15W pare genul de discrepanță insesizabilă în lumea reală, dar este suficient de mare încât cei de la Apple să simtă că te-au mai furat un pic, au mai făcut o combinație.

Ca referință, MagSafe Duo este un încărcător care promite să-ți încarce și telefonul și ceasul în același timp. Partea proastă este că până și la 130 de dolari, Apple ți-l vinde fără încărcător la priză, doar cu un cablu USB-C, iar aici încep investițiile adiționale.

Dacă îți cumperi un încărcător de 18W cu USB C, care în România costă 200 de lei, vei avea o viteză de încărcare prin intermediul MagSafe Duo de doar 11W la telefon. Pentru a sări la 14W, mai puțin oricum decât valoarea specificată pentru încărcătorul simplu MagSafe, ai nevoie de un încărcător USB-C de 30W, pe care Apple ți-l vinde în România cu 319 lei. După un calcul simplu, este clar că MagSafe Duo reprezintă o afacere proastă, atât de proastă încât Apple parcă își dorește să nu-l cumperi.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele