13 ian. 2021 | 09:30

Riscă să piardă 240 de milioane de dolari în Bitcoin: greșeala care l-a dus la disperare

ACTUALITATE
Riscă să piardă 240 de milioane de dolari în Bitcoin: greșeala care l-a dus la disperare

Averea ta în bitcoin se păstrează într-un portofel digital. Acesta poate fi pe un stick, un laptop sau chiar și un telefon. Dacă ai pierdut accesul la oricare dintre ele, banii sunt pierduți pentru totdeauna.

Stefan Thomas mai are doar două încercări prin care poate ajunge la o avere de 240 de milioane de dolari, conform publicației The Guardian. Thomas este un programator din San Francisco care, acum un deceniu, a primit 7.002 bitcoins ca recompensă pentru un video în care explica cum funcționează această criptomonedă.

La momentul plății, valoarea unui bitcoin varia între 2 și 6 dolari. Cu alte cuvinte, deși vorbim de o sumă destul de generoasă, nu a simțit că s-a îmbogățit. Din acest motiv, banii au rămas într-un portofel digital și a uitat de ea. Între timp, un bitcoin a ajuns la 34.000 de dolari, iar valoarea pe care o are în portofelul digital este de aproximativ 240 de milioane de dolari. Din păcate, Thomas a uitat parola pentru accesarea hard disk-ului pe care are portofelul digital.

Până la această oră, a introdus parola greșită de opt ori. Mai are două tentative până când datele vor fi criptate pentru totdeauna și, implicit, imposibil de recuperat. El spune că a încercat cele mai folosite opt parole ale sale pentru a accesa hard-disk-ul său IonKey, dar nu a mers. Dispozitivul de stocare auto-criptează conținutul după 10 încercări greșite.

”Stau în pat și mă gândesc la asta”, a povestit programatorul pentru New York Times. ”Apoi mă duc la calculator cu o nouă strategie, care nu merge, și sunt iar disperat”, a continuat el.

În mod previzibil, din momentul în care povestea lui a făcut înconjurul lumii, a primit mai multe oferte de la băieți pricepuți pentru a-și recupera informațiile. Alex Stamos este expert în securitate cibernetică la Stanford Internet Observatory și i-a promis că poate sparge parola în șase luni, cu condiția să-i dea 10% din averea digitală.

Departe de a fi primul om care se confruntă cu această problemă, situația neplăcută afectează aproximativ 20% din toate monedele bitcoin. Aproximativ 18,5 milioane de bitcoins sunt considerate pierdute sau se află în portofele digitale la care nu mai are acces nimeni.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele