REVIEW realme GT 5G, probabil cel mai bun telefon la banii ăștia, mai ales pentru gaming
Mitul chinezăriilor lipsite de originalitate a fost desființat demult. Acum, avem parte de gadgeturi competitive, cu specificații de top, performanțe pe măsură și un design impozant, cum este cazul noului realme GT 5G. Prețul competitiv este doar un bonus.
Dacă arunci o privire pe piața actuală de mobile, mai ales pe zona de high end, prețurile au explodat în ultimii ani. Au început să apară telefoane pliabile de 10.000 de lei, un iPhone ”cu de toate” costă 7600 lei (vezi 12 Pro Max cu 512GB), iar Samsung îți vinde un Galaxy S21 Ultra cu 5000 lei, la reducere.
Pornind de la această realitate din piață, noul realme GT 5G poate fi considerat mainstream la 2500 lei pentru versiunea cu 8GB RAM și 128GB memorie internă. Pentru 300 de lei în plus, sari la 12GB RAM și 256GB de spațiu. Având în vedere că are o cameră de 64MP pe care vei fi tentat să o folosești ocazional, îți recomand să mergi pe versiunea mai mare, dar nici cu 128GB ”nu mi-e rușine”.
În practică însă, când te uiți la specificații, acesta este un gadget high end în toată regula. Gândește-te numai la faptul că are același procesor precum acel Galaxy S21 Ultra pe care l-am menționat mai sus, un Snapdragon 888 5G realizat pe 5 nanometri. Nu mai vorbesc de încărcarea de 65W, la care Samsung sau Apple doar visează la această oră. În mod evident, nu face și cartofi prăjiți, dar sunt multe motive să te îndrăgostești de acest terminal, iar prețul este doar vârful piramidei. Pe celelalte le voi detalia mai jos.
Apropo, realme se scrie cu literă mică, acesta este brandul, așa îl vezi scris pe cutie și în toate materialele de marketing. Nu este vorba de un detaliu care ”mi-a scăpat” mie. În aceeași măsură în care ASUS optează să-și scrie numele cu majuscule, realme nu începe cu o majusculă.
Review realme GT 5G – unboxing, design și construcție
Dincolo de prețurile pe care le-am detaliat mai sus, acesta este un smartphone cât se poate de frumos. În cutie, vine cu un încărcător SuperDart de 65 de W și un cablu USB C. M-aș fi bucurat la o pereche de căști, dar acestea lipsesc, la fel ca în cazul multor telefoane de top lansate în ultimii doi ani. Pe de altă parte, dacă te grăbești și îți cumperi unul până pe 27 iunie, în limita stocului disponibil, te vei bucura de un ceas inteligent realme Watch S. Astfel, vei uita de absența căștilor.
Telefonul este construit din plastic cu o imitație de piele pe spate, motiv pentru care este semnificativ mai ușor decât alte terminale de pe piață cu o configurație hardware similară. Inițial, mi s-a părut prea ușor, dar după câteva ore de utilizare, începe să-ți pară scump din alte considerente. Textura de pe spate se simte foarte plăcut în mână. Nu-ți alunecă. Marginile și dunga neagră de pe spate, care încadrează configurația foto, sunt lucioase și, implicit, magneți de amprente. Se și șterg însă foarte ușor, iar fiind un negru foarte închis nu se văd foarte tare, decât într-o anumită lumină sau dintr-un anumit unghi.
Vizavi de GT-ul din titlu, mi se pare că acel galben Ferrari de pe spate, cel puțin eu așa îl văd, arată foarte bine. Îți fură privirea, fără să fie ostentativ. Este doar atrăgător, mai ales în combinație cu linia neagră pe care o poți vedea mai jos.
realme GT 5G se ascunde în spatele unui ecran Super AMOLED cu o rată de reîmprospătare de 120Hz, un alt detaliu premium. Are 6,43 inci în diagonală și o ramă infimă pe toate cele patru laturi, pentru un raport între partea frontală și suprafața utilă (panoul efectiv) de 85,9%. Rezoluția nativă este de 1080 x 2400 de pixeli, iar raportul de aspect de 20:9 cu o densitate de pixeli de 409 ppi. Dacă tot pare destinat plăcutei activități de gaming, merită reținut că rata de procesare a atingerilor atinge 360Hz când activezi modul de gaming, context în care crește un pic și consumul energetic, dar te așteptai la asta.
Ca un detaliu drăguț, are doi senzori de lumină ambientală care se asigură că nu-ți strici ochii noaptea, dar te și bucuri de cea mai bună imagine în lumină naturală. Unghiurile de vizibilitate sunt impecabile, se vede cât se poate de clar, iar culorile afișate sunt corecte, specifice unui Super AMOLED.
Conectica include un port USB Type-C 2.0 cu funcție de USB On-The-Go care îți facilitează încărcarea altor gadgeturi compatibile din bateria internă. Are și o ieșire audio stereo de 3,5mm, o raritate în zilele noastre. Pe partea de performanță audio, terminalul promite 24-biți și 192KHz pe acea ieșire audio, iar cu afluxul de conținut Hi-Res Audio din serviciile de streaming actuale, cu o pereche de căști peste medie, acel detaliu va conta mult. Difuzoare stereo care m-au impresionat mult sunt de asemenea prezente. Au o spațialitate decentă, iar sunetul pare plin, cu un bass neobișnuit de bine definit pentru gadget atât de subțire, 9,1mm. Dimensiunile sale sunt 158,5 x 73,3 x 9,1 milimetri cu o greutate de 186 de grame.
Review realme GT 5G – performanță brută, în jocuri și în teste. Cum stă cu bateria
Cu un Snapdragon 888, acesta concurează de la egal la egal cu toate terminale de top de pe piață, chiar dacă acelea ar putea fi de două sau trei ori mai scumpe. Facilitează în egală măsură conectivitatea 4G și 5G, iar în funcție de ce turnuri de telefonie mobilă ai în zonă, întotdeauna vei avea parte de cel mai rapid internet. Tocmai pentru că este atât bun pe optimizare a conectivității, este responsabil și de reducerea cu 30% a consumului energetic, comparativ cu alte smartphone-uri 5G, conform producătorului.
Suportă Wi-Fi 6 pentru avea cel mai rapid internet pe mobil, în cazul în care te afli în preajma unui router compatibil. Un alt atu al procesorului este că facilitează conectarea simultană la Wi-Fi și 5G, ca să nu rămâi niciodată fără internet, iar dacă o rețea merge mai bine ca alta, telefonul știe pe care s-o utilizeze de fiecare dată, fără vreo intervenție din partea utilizatorului.
Ca teste pe acest telefon cu Android 11 și interfață realme UI 2.0 am folosit Geekbench, 3DMark și Antutu 9. În Geekbench am obținut 1135 de puncte în single-core și 3499 în multi-core. În AnTuTu, SoC-ul octa-core cu un GPU Adreno 660 mi-au oferit 44,6 cadre pe secundă în Refinery, 31,54 în Terracotta și 24,59 în Swordsman. Ca referință, acestea sunt valori de care poți fi mândru și confirmă că, în cazul unei eventuale achiziții, pentru următorii câțiva ani, nu trebuie să-ți faci griji de sacadări în jocuri sau alte compromisuri. Ca o confirmare suplimentară, în 3D Mark Wild Life a obținut 5715 puncte cu o medie de 34,2 cadre pe secundă, iar în clasicul Sling Shot a sărit până la 2945 de puncte cu aproximativ 55 de cadre pe secundă.
Dincolo de detaliile tehnice însă, telefonul este un monstru în jocuri. Intri în Call of Duty și imediat primești o notificare în marginea din dreapta că poți activa modul de gaming sau ”Spațiu pentru jocuri”. De acolo poți dezactiva rapid notificări, poți respinge apeluri, poți bloca afișarea mesajelor de pe WhatsApp sau Messenger. În plus, poți spori performanța sau opta pentru niște culori un pic mai agresive.
Dacă nu era evident, bateria ”îți fuge” un pic în jocuri, dar totul se mișcă impecabil și nici nu se încălzește foarte tare datorită un sistem proprietar intitulat Stainless Steel Vapour Cooling. Acesta din urmă implică o combinație de radiatoare din cupru și o placă de oțel pentru anduranță sporită în timp și disipare foarte bună a căldurii pe o suprafață cât mai mare. Una pe alta, nu te lasă la greu și nici nu vei fi tentat să-ți întrerupi sesiunea de gaming pentru că s-a încălzit îngrijorător de tare.
Noul realme GT 5G ascunde la interior un acumulator de 4500 mAh, în timp ce iPhone 12 Pro Max are doar 3687mAh, ca idee. Particularitatea interesantă nu este însă dată doar de acel număr, cât e tehnologia prin care a fost construită. Acesta este unul dintre puținele terminale care se poate încărca cu 65W prin SuperDart. Tot cu 65W se încarcă cel mai nou MacBook Pro de 13 inci, de exemplu. Asta înseamnă că, dacă ți se termină bateria la telefon, în doar 35 de minute ai un realme GT 5G cu bateria la 100%. Deși se încarcă incredibil de repede, merită menționat că are și o sumedenie de protecții la supratensiune, suprasarcină, siguranțe, toate pentru a se asigura într-un mod inteligent că telefonul tău nu-ți va face probleme niciodată în procesul de încărcare.
Review realme GT 5G – nu este făcut pentru poze, dar este bun la ele
În 2021, indiferent cât de ieftin sau de scump este un telefon, cum arată sau cât îl ține bateria, îl cumperi pentru poze. Trebuie să facă poze de care să fii mândru, în orice scenarii, indiferent de cantitatea de lumină ambientală. Din acest motiv, deși aș încadra realme GT la telefon pentru jocuri, este imposibil să nu fii atras de configurația foto.
Micuțul din imaginile alăturate ascunde în dunga neagră de spate o configurație foto de top, începând cu un senzor Sony IMX682 de 64 de megapixeli cu o distanță focală de 26 mm, F1.8 și un câmp vizual de 78,6 grade. Camera ultrawide are 8 megapixeli cu F.2, distanță focală de 15,7 milimetri și un câmp vizual de 119 grade. Cea de-a treia cameră pentru macro are 2 megapixeli cu f2.4. Camera frontală este de 16 megapixeli cu F2.5.
Dacă ești amator de moduri foto cât se poate de particulare, telefonul realme îți pune la dispoziție o grămadă, 64MP Mode, Super Night Mode, Panoramic view, Expert, Timelapse, Portrait Mode, HDR,Ultra wide, Ultra macro, AI Scene Recognition, AI Beauty, Filter, PF mode, Super text, Face Distortion Correction, Passport photo.
Pe partea de video, este capabil să imortalizeze clipuri 4K cu o viteză de 30 sau 60 de cadre pe secundă. În Full HD 1080p sare până la 480 de cadre pe secundă, în timp ce la 720p poți atinge și 960 de cadre pe secundă. În final, poți să filmezi un slow motion impresionant, iar în testele mele, până și apa de la robinet arăta spectaculos. Suportă filmare în modul portret, are un mecanism de stabilizare proprietar intitulat Ultra Steady Video, iar cu Super Night Mode se descurcă rezonabil și în condiții de iluminare scăzută.
Dacă este să fiu sincer, cel mai curios am fost de rezultatele camerei de 64 megapixeli. Imaginea de mai sus este un exemplu bun vizavi de numărul de detalii pe care le poți imortaliza printr-o singură apăsare de buton. O lumină bună ajută cu siguranță, dar printr-un fel de HDR ”în aparat”, terminalul imortalizează mai multe fotografii de 64 de megapixeli în același timp pentru a reduce destul de mult zgomotul de imagine și a amplifica nivelul de claritate.
Cel mai mult m-a impresionat însă modul portret. Separația de fundal mi s-a părut în mod autentic impecabilă. Detaliile sunt toate acolo, în prim plan, iar încețoșarea începe la limita hainelor, a părului și a urechilor, fără eroare. Poate mi-aș fi dorit un pic mai mult efect de bokeh în colțurile cadrului, dar cu acel detaliu pot să trăiesc.
Modul macro poate avea parte de îmbunătățiri, dar surprinde totuși multe detalii, de la o distanță foarte mică. Poate nu am ales cel mai bun exemplu în cadrul de mai jos, dar zgomotul de imagine nu este semnificativ, cu condiția, din nou, să ai lumină suficientă în cadru. În final, acest gadget a fost creat pentru plăcuta activitate de gaming, dar este un partener bun și la poze, uneori, chiar mai bun decât telefoane semnificativ mai scumpe.
În concluzie, realme GT 5G este unul dintre acele gadgeturi care îți fură privirea printr-un finisaj atrăgător, dar te ține interesat prin performanță și o serie destul de mare de atuuri. La banii ăștia, ar merita cumpărat doar pentru procesorul Snapdragon 888, ecranul Super OLED de 120Hz și încărcarea rapidă de 65W. După ce te joci un pic cu el, însă, îți dai seama că e și un aparat foto de încredere, versatil în multe scenarii. Personal, m-a convins. Rămâne să locuiești într-o zonă cu semnal 5G pentru a te bucura și de conectivitatea de ultimă generație. Din păcate, nu sunt atât de norocos.