Revenirea României la normalitate de la 1 iunie 2021, bătută în cuie: ce au decis autoritățile

Revenirea României la normalitate de la 1 iunie 2021, bătută în cuie: ce au decis autoritățile

Conform unor declarații recente ale premierului, România termină cu pandemia și revine la normalitate pe 1 iunie 2021. Dacă o afirmație atât de precisă ți se pare ciudată sau neancorată în realitate, nu ești singur.

Nu a durat mult de la anunțarea finalului pandemiei în țara noastră, până când afirmațiile lui Florin Cîțu s-au reflectat în câteva acte normative. Primul dintre ele tocmai a fost publicat în Monitorul Oficial și vizează formarea unui comitet interministerial pentru revenirea României la normalitate de la 1 iunie 2021. Comitetul a fost definit printr-o decizie a premierului.

„Comitetul are ca obiectiv stabilirea, coordonarea şi monitorizarea aplicării măsurilor pentru pregătirea revenirii României la normalitate de la 1 iunie 2021, în contextul pandemiei de COVID-19. În vederea îndeplinirii obiectivului prevăzut la alineatul (1), Comitetul are următoarele atribuţii: stabileşte domeniile de intervenţie şi coordonatorii acestora; stabileşte acţiunile prioritare şi măsurile specifice, la propunerea ministerelor de resort sau a instituţiilor publice competente; stabileşte calendarul de implementare; monitorizează şi evaluează îndeplinirea atribuţiilor”, se arată în decizia prim-ministrului, potrivit Agerpres.

În ceea ce privește structura noului comitet, lucrurile sunt destul de simple, conform aceluiași document. ”Comitetul este condus de către prim-ministrul României, în calitate de preşedinte, şi de către secretarul general al Guvernului, în calitate de vicepreşedinte şi este compus din ministerele şi instituţiile administraţiei publice centrale prezentate în Anexa documentului: Ministerul Finanţelor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiţiei, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Culturii, Ministerul Tineretului şi Sportului, Secretariatul General al Guvernului, Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Institutul Naţional pentru Sănătate Publică.”

În ceea ce privește următoarele formalități, în termen de 3 zile de la intrarea în vigoare a deciziei, membrii comitetului prevăzuţi în anexă desemnează şi comunică reprezentanţi la nivel de secretari de stat, precum şi supleanţi ai acestora. În cadrul comitetului vor avea loc ședințe săptămânale sau ori de câte ori este necesar.