22 apr. 2021 | 08:00

Restricțiile din seara de Înviere, confirmate de autorități: ce trebuie să știi despre celebrarea Paștelui

ACTUALITATE
Restricțiile din seara de Înviere, confirmate de autorități: ce trebuie să știi despre celebrarea Paștelui

Anul trecut, în primul an al pandemiei de Coronavirus, ortodocșii au fost foarte supărați pe faptul că nu au putut să-și celebreze Învierea așa cum erau obișnuiți. ÎPS Teodosie a fost atât de supărat încât a mai făcut una, într-o zi de miercuri. În 2021, lucrurile vor fi altfel.

Mai este mai puțin de o săptămână până la seara de Înviere, cea mai importantă sărbătoare a creștinilor ortodocși. În acest context, premierul a ținut ieri o conferință de presă în care a comunicat toate informațiile pe care trebuie să le ai în vedere legate de acel eveniment de o semnificație deosebită în calendarul ortodox.

Șeful Guvernului a insistat asupra fpatului că nu se va interveni în modul de desfășurare a slujbelor religioase, circulația va fi permisă fără niciun fel de declarație pe propria răspundere pe tot parcursul nopții, dar tot trebuie avute în vedere câteva detalii. În speranța că aceste doleanțe vor fi înțelese de înalții prelați, Florin Cîțu a făcut apel la purtarea măștii de protecție și la distanțare socială.

„Lucrurile sunt foarte simple pentru acea noapte. Din punctul nostru de vedere, ne interesează doar respectarea regulilor pe care le avem: mască, distanţarea socială şi dezinfectant. Vom fi doar să susţinem, dar modul în care se desfăşoară slujbele – nu intervenim asupra acelui mod. Deci, în acea noapte, din punctul nostru de vedere, este important să păstrăm aceste reguli. Am primit şi de la Patriarhia Română un set de recomandări, le luăm în calcul. Au fost acolo şi colegii mei şi eu cred că lucrurile sunt foarte clare şi cu siguranţă vom avea o noapte a Paştelui fără niciun fel de probleme”, a afirmat Cîţu după şedinţa de guvern.

Chiar dacă nu ai nevoie de declarație, iar restricțiile cu care ne-am obișnuit de un an de zile vor fi șterse cu buretele de dragul BOR, este important de reținut că nu vei putea sta la terasă până la trei dimineața sau în vreun restaurant. Barurile, localurile, puburile nu activează sub tutela Bisericii și, în consecință, toate vor fi închise.

„Pentru nimeni nu e nevoie de declaraţie. (…) În afară de circulaţie, totul este închis, restaurante. În ceea ce priveşte circulaţia, nu este nevoie de declaraţie. Este o noapte specială şi ar trebui să rămână aşa”, a mai spus Florin Cîţu. În același context, și-a manifestat dorința ca oamenii să se vaccineze. „Ca să avem parte de sărbători pe viitor fără mască, fără distanţare socială, e important să avem o campanie de vaccinare de succes”, a concluzionat premierul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele