Renault caută să inoveze industria: ce pregătesc francezii

Renault caută să inoveze industria: ce pregătesc francezii

Renault este atrasă de proiectul unor studenți care au dezvoltat un autobuz solar, cu energie bazată pe celule fotovoltaice.

Stella Vita este numele unui autobuz creat de studenții de la Eindhoven University of Technology, care a fost gândit ca o soluție complet ecologică, fiind propulsat cu energie electrică generată de panourile fotovoltaice amplasate pe acoperiș. Chiar dacă este doar un prototip, cei de la Renault au fost atât de impresionați încât le-au propus tinerilor o colaborare. Deocamdată, scopul nu este foarte clar, însă studenții au fost invitați să-și prezinte proiectul, primind în schimb acces la conceptele și proiectele celor de la Renault.

„Au explorat conceptul la maximum de potențial. Stella Vita este un tip de casă mobilă care oferă caracteristicile unui automobil – le face pe toate. Pentru studenți, această experiență reprezintă o schimbare de la teorie la practică”, spune Patrick Lecharpy, vicepreședinte design.

Specificații tehnice

Panourile Stella Vita amplasate pe acoperiș au o suprafață de 17,5 metri pătrați, atunci când vehiculul staționează. Mai mult, acestea se restrâng în mers, la numai 8,8 metri pătrați. Capacitatea lor este suficientă pentru a elimina nevoia de încărcare și oferă o libertate de mișcare maximă.

În mers, Stella Vita poate atinge 120 km/h, având o aerodinamică atent studiată și o structură ușoară, care îi conferă o greutate de numai 1200 de kilograme. Bateria de care dispune poate stoca 60kWh, ceea ce înseamnă că are o autonomie de aproximativ 600 km. Dacă este o zi cu soare strălucitor, distanța ce poate fi parcursă crește până la 730 km.

Întâlnirea dintre specialiștii Renault și studenții din Eindhoven nu s-a finalizat deocamdată cu o concluzie concretă. Cu toate acestea, tinerii sunt de părere că un vehicul de serie asemănător cu Stella Vita ar putea fi fabricat în 2030, însă reprezentanții Renault au declarat că sunt în căutare de noi soluții, noi forme, deoarece „vehiculele actuale nu sunt potrivite pentru mobilitatea publică”.

Citește și: