29 iul. 2021 | 11:00

Record de evaziune fiscală în România: zeci de milioane de dolari, nedeclarate. Cu ce se ocupă firma

ACTUALITATE
Record de evaziune fiscală în România: zeci de milioane de dolari, nedeclarate. Cu ce se ocupă firma

Românii sunt experți la evaziune fiscală. Foarte multe companii nu declară veniturile complet, plătesc angajații cu salariul minim pe economie și își plimbă banii prin mai multe firme cu aceeași administrație, doar ca să nu plătească taxe la stat. Unii încearcă însă să stabilească recorduri cu această practică.

O singură firmă care activează pe teritoriul României a încercat să facă evaziune fiscală prin neînregistrarea unor venituri de nu mai puțin de 27 de milioane de dolari. Suma absolut extraordinară, cel puțin la prima vedere, nu este desprinsă din contracte cu statul. În schimb, a fost generată de o firmă specializată dezvoltare software.

Surse din anchetă afirmă că aproximativ 190 de angajaţi ai societăţii, care era specializată pe aplicații software, erau plătiţi cu cu salariul minim pe economie. Pe lângă banii ”de pe acte”, însă, au beneficiat de plăţi externe, fie prin intermediul societăţii, fie prin intermediul unei alte societăţi de contabilitate şi consultanţă fiscală.

Ce a făcut Poliția Română, în cazul evaziunii de zeci de milioane de dolari

Pornind de la acel set de circumstanțe și de la o investigație de lungă durată, poliţişti ai Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti pun în aplicare 5 mandate de percheziţie în municipiul Bucureşti şi în localități din judeţul Iasi. Întregul efort este făcut în cadrul unui dosar penal pentru evaziune fiscală.

”Din cercetările efectuate până în prezent, rezultă presupunerea rezonabilă că în perioada 2018-2020 , reprezentanţii unei societăţi comerciale au omis înregistrarea veniturilor de peste 27.000.000 USD realizate, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale”, anunţă Poliţia Capitalei. Dacă tot am atras atenția asupra faptului că firma activa și pe raza județului Iași, acţiunea  se  desfăşoară și cu sprijinul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Iaşi. Rămâne să vedem dacă vom afla și un nume al companiei cu pricina, când și dacă se va ajunge la proces.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele