16 apr. 2021 | 10:27

Putin investește masiv în tehnologia editării genetice. Ce creează rușii în laboratoarele lor

ACTUALITATE
Putin investește masiv în tehnologia editării genetice. Ce creează rușii în laboratoarele lor

Se pare că președintele rus Vladimir Putin este îngrozit că editarea genelor umane va avea ca rezultat ca cineva să dezvolte o armă capabilă să distrugă populații întregi și demografii simultan.

Persoanele care fac parte din programele de cercetare genetică ale Rusiei critică această idee, potrivit publicației de știri Meduza. Însă preocupările militare și de securitate sunt în fruntea gândurilor lui Putin, deoarece țara își lansează programul de cercetare genetică de câteva miliarde de dolari, după ce a evitat complet acest domeniu de ani de zile. Așa că liderul rus lucrează la consolidarea controlului cercetării genetice al țării pentru a-i controla viitorul.

„Ar trebui să ne așezăm și să elaborăm câteva reguli comune în acest domeniu extrem de sensibil”, a avertizat Putin într-un discurs din 2018.

Dar doar un an mai târziu, el a aprobat 1,7 miliarde de dolari în finanțarea cercetării genetice, relatează aceeași publicație, și probabil că în curând va investi de două ori mai mulți bani.

Lui Putin îi e frică de editarea genetică, dar investește în ea

Teama lui Putin de războiul împotriva hacking-urilor genetice este atât de presantă, încât experții sugerează că a fost de acord să finanțeze ambițiosul program de cercetare genetică al țării. În primul rând, deoarece oamenii de știință au adăugat cuvântul „securitate” la lista de aplicații din propunerea lor. Mai târziu, aceiași cercetători au glumit în privat că președintele rus își imagina probabil dezvoltarea sau apărarea împotriva armelor pe care cred că nu este posibil să le dezvolte.

Aceste aplicații de „securitate” au fost, de fapt, orientate spre protejarea Rusiei împotriva bolilor periculoase precum SARS și Ebola – pandemia COVID-19 nici măcar nu izbucnise încă – și pentru a construi un program robust de cercetare genetică în Rusia, independent de comunitatea globală de cercetare.

„În această parte a propunerii, au prezentat un plan pentru a asigura independența tehnologică – practic, securitatea într-un sens mai larg”, a declarat pentru Meduza un biolog molecular de la Institutul Engelhardt din Moscova, pe nume Dmitry Kuprash. „Trebuie să fim capabili să producem proprii agenți chimici și echipamente și să protejăm tehnologiile genetice ale Rusiei”.

Chiar dacă o „armă genică” precum cea care îl preocupă pe Putin poate fi complet imposibilă și nu este cu siguranță la îndemâna tehnologiei de astăzi, se pare că frica sa a dat naștere unui program de cercetare genetică formidabil și ambițios care va merita cu siguranță atenția, pe măsură ce tehnologia de editare genică continuă să se dezvolte.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele