07 sept. 2021 | 19:25

ProtonMail își pierde credibilitatea: vezi ce a pățit serviciul securizat de e-mail

ACTUALITATE
ProtonMail își pierde credibilitatea: vezi ce a pățit serviciul securizat de e-mail

ProtonMail nu este chiar atât de sigur pe cât ai crede. Mai mult, acesta cooperează activ cu autoritățile.

ProtonMail, este un serviciu de e-mail care oferă un nivel de securitate ridicat, prin criptare end-to-end. Mai nou, acesta se confruntă cu critici după ce a dezvăluit adresa IP a unui activist francez poliției elvețiene. Compania a acționat la o cerere trimisă prin Europol de către autoritățile franceze care au solicitat ajutorul elvețienilor. Întrucât își are sediul în Elveția, ProtonMail trebuie să respecte legile țării. Aceasta include înregistrarea adreselor IP de la utilizatori în „cazuri penale extreme”, conform propriului raport de transparență.

Andy Yen, CEO-ul Proton, a subliniat într-o postare pe blog că serviciul de e-mail trebuie să respecte legile locale. „În acest caz, Proton a primit un ordin obligatoriu din punct de vedere juridic de la autoritățile elvețiene pe care suntem obligați să îl respectăm”, a scris el.

„Nu a existat nicio posibilitate de a contesta această cerere specială” a mai adăugat acesta.

Ce implicații are acest caz

Cazul implică activiști care au preluat locații comerciale și apartamente în apropiere de Place Sainte Marthe din Paris. Protestul a început ca un efort local din cauza gentrificării cartierului, dar a devenit rapid o mișcare care a ajuns pe prima pagină a presei din Franța. În septembrie, activiștii au publicat un articol în care precizau că autoritățile franceze au trimis un mesaj cu ajutorul Europol pentru a descoperi cine le-a creat contul de ProtonMail.

Yen notează că nivelul de criptare al companiei este foarte avansat. Cu alte cuvinte, compania nu poate vedea conținutul unui cont ProtonMail și, de asemenea, nu cunoaște identitatea utilizatorilor săi. Deci, în acest caz, nu au știut că dezvăluie informații despre activiști. Mergând mai departe, el spune că procedurile companiei vor fi mai clare, în special, în ceea ce privește relația cu autoritățile. Serviciul va fi în continuare promovat prin site-ul Tor și VPN-ul companiei pentru utilizatorii deosebit de preocupați de confidențialitate.

În 2020, Proton spune că a primit 3.572 de comenzi pentru informații despre utilizatori, a contestat 750 de comenzi și, în cele din urmă, a respectat 3.017 cereri.