25 ian. 2021 | 11:00

Prima țară care ar putea rămâne fără Google: nu este din cauza unui regim autoritar, ci a banilor

ACTUALITATE
Prima țară care ar putea rămâne fără Google: nu este din cauza unui regim autoritar, ci a banilor

Locuitorii unei țări importante ar putea rămâne fără posibilitatea de a căuta pe Google, din cauza faptului că au cerut bani gigantului pentru știrile pe care ți le afișează în aplicațiile sale.

În trecut, am mai auzit de țări care nu folosesc Google. În Rusia sau China, din cauza regimurilor de la conducerea țării, accesul la acest motor de căutare este restricționat. Australia nu are un dictator la conducerea țării și nici nu este victima unui regim totalitar. Din păcate, căutările pe Google au mari șanse să nu mai funcționeze pe micul continent.

Afirmațiile cât se poate de clare pe marginea acestui subiect au fost făcute de un purtător de cuvânt al Google în contextul unei audieri desfășurate de curând în senatul australian. Nu a durat mult până când oficialii de la Sydney au răspuns la amenințare în singurul mod prin care ar fi putut să o facă. ”Nu răspundem la amenințări.”, a spus premierul Scott Morrison când i-a fost solicitată o reacție la declarațiile Google. La capătul celălalt al firului, oficialii gigantului din Mountain View au spus că nu este vorba de o amenințare, ”este o realitate”.

Pentru context, este important de reținut că mai multe țări au încercat în trecut să taxeze Google pentru știrile pe care le afișează atât în aplicații precum Google News sau la căutare. În contextul în care câștigă bani din acele căutări, creatorii conținutul editorial vor și ei o parte din acele câștiguri. Compania americană nu este de acord și preferă să taie accesul la serviciile sale unei întregi țări, decât să-și modifice modelul de business sau să-și atenueze câștigurile.

Australia lucrează de ceva timp la un set de reguli agregate într-un ”cod de conduită” pentru a forța Facebook, Google și alte companii din tech să plătească pentru știrile pe care le afișează și, de pe urma cărora profită financiar. ”Dacă acest cod va deveni lege, nu ne va oferi nicio alternativă reală decât să renunțăm să mai oferim Google Search în Australia”, a explicat Mel Silva de la Google în cadrul unei audieri.

Viziunea Google asupra subiectului este detaliată într-o postare pe blogul companiei. Pentru că și compania Facebook este afectată de aceeași problemă, a anunțat că va renunța să mai ofere orice fel de știri pe rețeaua socială, dacă noul cod de conduită va fi legiferat.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele