Prețul gazelor naturale, în creștere explozivă: doar de asta nu aveau nevoie românii înainte de sărbători

Prețul gazelor naturale, în creștere explozivă: doar de asta nu aveau nevoie românii înainte de sărbători

Cea mai recentă confirmare a faptului că suntem la cheremul Rusiei când vine vorba de gaze naturale a venit la începutul acestei săptămâni și are mari șanse să se vadă pe următoarele facturi ale românilor.

Într-o singură zi, luni – 20 decembrie, prețul de referință la gaze naturale în Europa a crescut cu peste 8%. În contextul scumpirilor din ultimele luni, creșterea de ieri nu a făcut decât să apropie și mai mult realitatea actuală din piață de un maxim istoric îngrijorător. Motivul? Rusia a decis să încetinească semnificativ ritmul livrărilor de gaze spre Germania prin conducta Yamal-Europe. Acestea sunt la un nivel foarte redus, iar consecințele nu au întârziat să apară.

Facturile la gaze naturale și energie, din nou în pericol

Anul 2021 a fost unul foarte problematic pentru facturile la utilități ale oamenilor din Europa. Dezastrul financiar nu i-a afectat doar pe români. Facturile crescute la energie electrică și gaze naturale s-au reflectat rapid în costurile altor produse și servicii, ajungând în final să aibă efecte secundare asupra inflației și să ducă la colapsul mai multor furnizori importanți de utilități.

Cel mai recent dezastru s-a produs luni, la bursa din Amsterdam. Nu de a durat mult de la începutul sesiunii de tranzacționare până când cotațiile futures la gaze cu livrare în luna următoare, de la 146 de euro pentru un Megawatt-oră, au ajuns până la 146,73 euro pentru un Megawatt-oră, apropiindu-se ulterior de maximul istoric de 155 de euro stabilit în luna octombrie. Creșterea s-a produs după ce operatorul de rețea Gascade a anunțat că livrările de gaze rusești spre Germania s-au diminuat brusc.

„Noile diminuări ale livrărilor în nord-vestul Europei, de-a lungul uneia din cele trei conduct principale, coincid atât cu începutul umplerii cu gaze a celei de a doua linii a Nord Stream 2 cât și cu temperaturile neobișnuite de scăzute din Rusia”, subliniază analiștii ICIS. Punctual, dacă asociem niște cifre clare practicilor de la Moscova, volumul livrărilor de gaze la punctul de măsurare Mallnow, de la granița dintre Germania și Polonia, se situa luni la aproximativ 370.000 de kilowați-oră (kWh/h), comparativ cu peste 1,2 milioane kWh/h sâmbătă și peste 10 milioane kWh/, vineri.

Citește și: