09 oct. 2021 | 15:35

Premieră în știință: un material creat în totalitate din electroni. La ce e bun

ACTUALITATE
Premieră în știință: un material creat în totalitate din electroni. La ce e bun

Pentru prima dată, oamenii de știință au reușit să creeze și să facă poze ale unui cristal Wigner: un material bizar, realizat în întregime din electroni, care a fost teoretizat pentru prima oară în urmă cu 90 de ani.

Oamenii de știință au reușit să aranjeze electronii într-o rețea de tip fagure de miere, punându-i într-un câmp electric între două straturi subțiri de atomi de compuși de tungsten, potrivit unei cercetări publicate în revista Nature, recent.

Cel mai bizar material a fost creat în premieră

Oamenii de știință au exploatatat cele mai mici diferențe în structurile atomice ale celor două straturi de tungsten. Acest lucru marchează o realizare experimentală incredibilă care, până acum, era doar în stadiul de proiect până și în cele mai performante laboratoare de fizică.

Alți cercetători au susținut că au creat cristale Wigner și în trecut, iar Nature News notează că au avut dovezi convingătoare. Dar nimeni nu a prezentat, de fapt, dovezi reale ale cristalului lor, a spus coautorul studiului și fizicianul Feng Wang de la Universitatea din California, Berkeley, pentru Nature News.

„Dacă spui că ai un cristal de electroni, arată-mi cristalul”, a spus el.

Nicio cameră nu ar fi putut poza cristalul, așa că oamenii de știință au trebuit să devină creativi. În schimb, au reușit să-și obțină fotografia folosind un microscop de scanare cu tunel (STM), care utilizează o sondă pentru a detecta locația exactă a electronilor blocați prin rețea, observând cum reacționează la o mică scuturare de electricitate.

Este o mișcare despre care alți oameni de știință care nu au participat la experiment au spus, pentru Nature News, că este deosebit de inteligentă.

„Cred că este un mare progres, fiind capabil să efectueze STM pe acest sistem”, a spus Carmen Rubio, fizician la Universitatea Columbia.

Ea a adăugat că aceeași metodă bazată pe grafen va permite studiile STM ale unui număr de alte fenomene fizice interesante, dincolo de cristalele Wigner.